menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
Kernenergie en kernwapenproliferatie:
India en Iran

 
Door Henk van der Keur, Stichting LAKA
 
Amsterdam, 5 april 2010 - Het staat niet met chocoladeletters in de kranten en de Nederlandse media vinden het niet eens de moeite waard om er over te berichten: twee jaar na de nucleaire deal tussen India en de Verenigde Staten hebben deze twee landen een akkoord bereikt dat India in staat stelt technologie te verwerven om gebruikte kernbrandstof op te werken. India en buurland Pakistan, aartsvijanden, beschikken beiden over kernwapens. India is nooit een lidstaat is geweest van het non-proliferatieverdrag (NPV) en het Atoomagentschap (IAEA) en is ook niet van plan dat ooit te worden. Niettemin is dat voor de regering Obama geen belemmering om de nucleaire deal die onder de regering Bush met India werd gesloten verder te versoepelen en India in staat te stellen om 'weapons-grade' plutonium te kunnen scheiden van gebruikte splijtstofstaven van kerncentrales om daarmee kernwapens te kunnen produceren en haar kernwapenarsenaal verder uit te breiden.
 
Iran, dat wel een lidstaat is van het NPV en het IAEA, krijgt te maken met economische sancties, omdat Westerse landen Iran ervan verdenken kernwapens te willen produceren. Ondanks het hoge gehalte aan gebakken lucht hierover in de Westerse media bestaat er geen enkel bewijs dat Iran militaire bedoelingen heeft met haar kernenergieprogramma. Zo staat dat duidelijk te lezen in het jongste rapport van het IAEA over Iran (18 februari 2010) dat ik iedereen zou willen aanraden te lezen.
 
De aanstaande ratificatie van het START III akkoord zal door veel Westerse waarnemers ongetwijfeld worden begroet als een belangrijke stap op weg naar wereldwijde kernontwapening. Maar de werkelijkheid is onder de regering Obama het NPV nog verder wordt uitgehold. In plaats van te streven naar een op normen en internationaal recht gebaseerd non-proliferatiebeleid zet hij de doctrine van 'counter-proliferation' - ontwikkeld door zijn voorganger Bush - voort. Daardoor neemt de kans op kernproliferatie eerder toe dan af met als gevolg dat het de strijd van de internationale gemeenschap tegen het terrorisme verzwakt.
 
Meer uitleg over kernenergie en kernwapenproliferatie vindt u in de voordracht die ik afgelopen Paaszaterdag hield in Volkel bij de actie tegen Amerikaanse kernwapens op deze luchtmachtbasis.
 
Website Stichting LAKA
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |