menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2012 |
 
 
 
zaal Geörganiseerd door de NVMP
Symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'

 
12 juni 2012 - Op 9 juni organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie; Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken (NVMP) het symposium 'Kernwapens, dreigend actueel'.
 
In 2009 dachten velen dat met het nieuwe START-verdrag van Obama en Medvedev definitief de goede weg was ingeslagen naar kernontwapening. Anno 2012 herhaalde Obama dit goede voornemen maar in de praktijk is daar bitter weinig van terecht gekomen. 'Verwijderde' kernkoppen worden in voorraad gehouden en kunnen in tijden van crisis weer op hun draagraketten geplaatst worden. In de Nuclear Posture Review zien de Verenigde Staten kernwapens nog steeds als de hoeksteen van hun verdediging. (Zie bericht American Forces Press Service en commentaar Hans Lammerant).
 
Daarnaast neemt het aantal landen dat kernwapens heeft toe en vindt er modernisering van de nucleaire infrastructuur plaats om maar niet achterop te geraken. Dit resulteert in steeds weer nieuwe generaties lanceerraketten en nucleaire onderzeeŽrs.
 
Op het symposium verzorgden een drietal sprekers een inleiding, twee hiervan zijn te beluisteren/ downloaden.
  • Karel Koster Karel Koster sprak over nucleaire bewapeningen, ontwapening, daadwerkelijke feiten van kernontwapening; welke factoren spelen een belemmerende rol?
    MP3 bestand, 23 min. 12 sec, 4MB)

  • Sico van der Meer Sico van der Meer sprak over de problematiek van nucleaire proliferatie, welke gevaren dit vormt en waarom landen als Iran en Noord-Korea zo graag kernwapens willen hebben.
    MP3 bestand, 18 min. 37 sec, 3,2MB

  • Peter Paul Ekker Peter Paul Ekker toonde een tekenfilm uit Hiroshima en introduceerde de ICAN-campagne (International Campaign for the Abolition of Nuclear weapons) met behulp van de website. Zijn inleiding was daarom minder geschikt om als MP3 online te zetten.

tekenfilm

zaal

Foto's © en opnamen 2012 Boyd Noorda, Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2012 |