menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2010 |
 
 
 
Na 16 uur overleg
Kabinet struikelt over Uruzgan

 
Samenvatting van Boyd Noorda, red. Vredessite
 
Den Haag, 20 februari 2010 - Kort na 04:00 zijn de PvdA ministers opgestapt en hebben de overige ministers hun portefeuille ter beschikking gesteld. Daarmee is het kabinet Balkenende IV gevallen over de kwestie Uruzgan.
 
Minister President Balkenende stelde in zijn verklaring vast: "waar vertrouwen ontbreekt is een poging het over de inhoud eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd".
 
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) constateerde dat er geen bereidheid was om alle opties voor een Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan na 2010 te bekijken. Verhagen verzocht Navo Secretaris-Generaal Rasmussen op 3 februari een brief te sturen, waarin Nederland gevraagd wordt actief te blijven in Afghanistan op gebied van training. Deze brief van 4 februari (link opent PDF in nieuw venster) werd eerder in het kamerdebat van 18 februari door Verhagen uitgelegd als een optie die ter tafel lag ter overweging. In NAVO-kringen blijkt deze brief echter beschouwd te zijn als een handreiking om een Nederlands besluit over een nieuwe missie in Afghanistan te kunnen bezegelen.
 
Om 05:06 gaf Minister Bos een persconferentie in het Ministerie van Financiën, in aanwezigheid van alle PvdA bewindslieden en andere PvdA prominenten. Hij stelde vast dat de bewindslieden van CDA en Christenunie niet bereid waren vast te houden aan het kabinetsbesluit van 2007 om uiterlijk in december 2010 te vertrekken uit Uruzgan, dit ondanks een kamermeerderheid voor een beëndiging van de missie.
 
MP3's:
 
Verklaring Minister President Balkenende
 
Persconferentie Minister Bos
(In de opname ontbreekt een klein stukje wegens een noodzakelijke zenderwisseling)
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2010 |