menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 

Red de Libiërs! Bescherm de weerlozen

 
Persbericht van Internationaal Comité voor Humanitair Ingrijpen (ICHI)
 
27 februari 2011 - Het Internationaal Comité voor Humanitair Ingrijpen (ICHI) roept de leden van de internationale gemeenschap op om goed uitgeruste troepen ter land, zee en lucht te zenden om de Libische bevolking te beschermen, die moedig in opstand komt tegen het brute regime van Kolonel Muammar el-Gaddafi. Wij hopen dat de Libische bevolking er in slaagt in de komende dagen Gaddafi’s regime ten val te brengen. Echter Gaddafi zal mogelijk toch in staat zijn om voldoende troepen en buitenlandse huurlingen te verzamelen om de protesten de kop in te drukken. Een paar duizend interventietroepen,die de Zelfverdedigingscomités bij kunnen staan in plaatsen als Benghazi, Tobruk en in of nabij Tripoli, kunnen een cruciaal verschil maken.
 
Voorkom een herhaling van Rwanda 1994: VN lidstaten die hun eigen burgers evacueren (een essentiële plicht), terwijl lokale inwoners achterblijven en worden uitgemoord door génocidaires. Wij dringen er bij de verantwoordelijke regeringen op aan om zowel hun eigen burgers als de meeste kwetsbare Libiërs te evacueren. Bij voorkeur moet de Arabische Liga, Afrikaanse Unie, NAVO, of enig andere regionale organisatie of ‘coalitie van bereidwillingen’ een snelle interventiemacht organiseren en leiden, met toestemming van de VN Veiligheidsraad. Echter bij het stoppen en voorkomen van massale moordpartijen en wreedheden verplicht het 1948 GenocideVerdrag de lidstaten om hoe dan ook in te grijpen, ook zonder VN resolutie of mandaat.
 
Indien staten niet bereid zijn in te grijpen, zouden geloofwaardige en geaccrediteerde vrijwilligers en huurlingen dit moeten doen. Met name Private Militare Bedrijven (PMBs) die lid zijn van de Internationale Stabilisatie Operaties Associatie (ISOA), opgericht in 2001 onder de naam Internationale Vredes Operaties Associaties (IPOA), zouden troepen moeten sturen na contact en op uitnodiging van de Zelfverdedigingscomités, indien staten weigeren in te grijpen.
 
Wij herinneren de PMBs eraan dat hun reputatie onder druk staat, zeker sinds het ‘Blackwater schandaal’ (de doden bij Baghdad’s Nisour Plein op 16 september 2007) en de huidige wandaden door rond 2.500 buitenlandse huurlingen ingeschakeld door Gaddafi. Door mensenlevens te redden kunnen fatsoenlijke PMBs de wereld laten zien dat hun beroep wel degelijk zinnig en nobel kan zijn.
 
Bij voorkeur dient een interventiemacht minstens voor de helft te bestaan uit goed getrainde en gedisciplineerde troepen van niet-Westerse Moslim landen, om zo verdenkingen en beschuldigingen van Westerse dominantie en eigenbelang tegen te gaan. Het ingrijpen moet zich richten op het redden van mensenlevens,en zich niet ontwikkelen tot langdurige veiligheids- en politieoperaties zoals in Irak en Afghanistan, die al te vaak volksverzet oproepen. Hopelijk kunnen de Libiërs hun bevrijding zekerstellen zonder al te veel bloedvergieten. Wanneer zij hulp nodig hebben en om militair ingrijpen vragen, geef hen dat. Geen uitsteltactiek zoals bij het conflict in de Ivoorkust, geen wollige verklaringen, geen symbolische of trage sancties, maar tijdig en gericht ingrijpen.
 
International Committee for Humanitarian Intervention (ICHI)
www.ichuminterv.org
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |