menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
op het Plein Protest tegen uitbreiding Nederlandse deelname Libië oorlog
 
Door Jan Schaake
 
Den Haag, 31 maart 2011 - Vanavond besprak de Tweede Kamer voor de tweede keer in tien dagen en binnen 24 uur na het verschijnen van een zgn. 'artikel-100 brief' (PDF in nieuw venster) de steeds verdergaande Nederlandse deelname aan de NAVO-operatie tegen Libië.
 
Aan de diezelfde middag pas verspreide oproep om van 19-20 uur deel te nemen aan een protestactie hiertegen op het Plein in Den Haag, heeft uiteindelijk toch nog een twaalftal mensen gehoor kunnen geven.
 
Zij hadden toch het idee dat het goed was dat ze er stonden: het leverde een aantal aardige gesprekken met voorbijgangers op die niet uitgesproken voor of tegen deze missie zijn maar vooral twijfelen.
 
op het Plein Stop de oorlog
Stop de geweldspiraal

 
Op de achtste verjaardag van de aanval in Irak hebben westerse troepen opnieuw een Arabisch land aangevallen. Weer zeggen ze vrijheid te brengen. Weer zeggen ze burgers te beschermen. Maar als eerdere ervaringen van militair ingrijpen ons iets hebben geleerd, is het dat bommenwerpers geen bevrijding brengen. Eerder escalatie en burgerslachtoffers.
 
De interventie in Libië zal grote gevolgen hebben voor het verloop van de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Westerse mogendheden hebben een lange geschiedenis van kolonialisme en steun aan dictaturen in de regio. Door zich nu met militaire macht in het conflict te mengen zullen zij de democratiseringsbewegingen eerder vergiftigen dan versterken. Juist ook uit solidariteit met deze bewegingen verwerpen wij de militaire interventie en de steeds verdergaande Nederlandse rol hierin.
 
We zagen de afgelopen maanden een domino-effect van geweldloze burgeropstanden in de Arabische regio die elkaar over en weer beïnvloedden. De militaire partijkeuze van het Westen en haar Arabische bondgenoten voor het verzet in Libië enerzijds en voor onderdrukkende regiems in de Golfregio (Saoedi Arabië, Bahrein) anderzijds leidt tot een gewelddadige escalatie van het conflict waarbij niet de wensen van de burgerbevolking maar de belangen van het Westen voorop staan.
 
In plaats van ons voortvarend een nieuwe oorlog in te vliegen zou de regering een einde moeten maken aan de wapenhandel met dictaturen en initiatieven moeten steunen die gericht zijn op het indammen van het geweld.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |