menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Freedom Flotilla II
Update van Stichting Nederland-Gaza

 
Door Benji de Levie
 
30 juni 2011- Lang, te lang heeft u niets meer gehoord van ons, de Nederlandse Flotilla organisatie, maar des te meer vernomen via radio, televisie, kranten, social media, e-mails enz. Het zijn inderdaad enorm hectische tijden; en dat is ook de belangrijkste reden waarom wij u niet eerder hebben bericht.
 
Laatste nieuws: Ook het Ierse schip is beschadigd door sabotage of een aanslag; opvarenden daarvan varen nu met ons mee. we zitten nu echt helemaal vol!
 
Onder dit verhaal vindt u twee links die samen een beeld geven van de omstandigheden waaronder de organisatie en opvarenden op dit moment verkeren.
 
Onze Nederlandse delegatie is al bijna een week op Corfu wachtend op vertrek. De trainingen in geweldloze weerbaarheid zijn achter de rug; de goederen zijn aan boord gebracht; dagelijks worden er interviews gegeven aan belangstellende media; dagboeken bijgehouden en wordt veel met elkaar gepraat. Toch is het wachten lang en de onzekerheid groot: Wanneer zijn alle andere schepen klaar -ook het gesaboteerde Deens-Griekse en het aan een afgedwongen technisch onderzoek onderworpen Amerikaanse? Welk gevaar voor sabotage hebben we zelf te duchten? Wat betekenen de Israëlische dreigementen -en de onderstreping daarvan door de Amerikaanse, maar ook Europese overheden? Waarom krijgt het internationaal recht en krijgen de verdedigers daarvan, geen steun meer van de Nederlandse overheid? Wat is er waar van alle geruchten en media verhalen? Enzovoorts.
 
Hartverwarmend zijn daarentegen voor onze delegatieleden de vele sympathiserende reacties vanuit de hele wereld. Kijkt u zelf maar eens op onze Facebook pagina of via www.Nederland-Gaza.nl).
 
Helaas begint de onzekerheid ook zijn tol te eisen. Meerdere van de deelnemers hebben al vroegtijdig de delegatie verlaten. Soms doordat de vrije dagen er op zaten en het werk in Nederland wacht, maar bij enkelen ook door de spanning, het gebrek aan betrouwbare en eenduidige informatie, het vertrouwen in de missie, de onderlinge verhoudingen tussen delegatieleden met verschillende doelen. Dat is voor ons en onze zaak heel jammer. Jammer is ook dat drie van de journalisten die mee zouden varen door hun redacties zijn teruggeroepen. Trouw, Wereldomroep en EénVandaag vonden dat de communicatie niet voldeed en de kosten te hoog opliepen. Gelukkig zijn anderen wel binnenboord gebleven: Al Jazeera en BBC varen, zoals het er nu naar uitziet, naast twee Europarlementariërs, een Knessetlid, de vele activisten en een paar onafhankelijke mediamensen, mee met onze gezamenlijke Nederlands-Italiaanse boot. Aangevuld trouwens, met mensen uit oa Duitsland, België, Maleisië, Oostenrijk, Rusland, Zwitserland en Cuba die oorspronkelijk met de Turkse Mavi Marmara zouden meevaren. Via website, Facebook (kijk eens naar de filmpjes van onze delegatieleden!) en Twitter (@Gazavloot) proberen we u verder op de hoogte te houden. En we weten het uit ervaring: af en toe de deelnemers een hart onder de riem steken, zullen zij zeer op prijs stellen.
 
En tot slot nog een serieus bericht: wellicht zult u dezer dagen ook worden benaderd door Nederlandse media als BNR-Nieuwsradio en De Telegraaf. Zij zijn vooral geïnteresseerd in negatieve verhalen en proberen de solidariteitsbeweging te ondermijnen. Bijvoorbeeld door de Flotilla de vereenzelvigen met Hamas. Het is maar dat u het weet. Ook dat De Telegraaf mee zal varen …… op een Israëlische oorlogsbodem.
 
Meer info:
New York Times 28 juni: Israeli Advocacy Group Helps Delay Departure of Gaza-Bound Flotilla
The Washington Post 28 juni: Israel ramps up campaign against Gaza aid flotilla
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |