menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 

VN-cijfers burgerslachtoffers in Afghanistan veel te laag

 
Door Sietse Bosgra, medewerker Afghanistan Initiatief
 
6 februari 2012 - Onlangs maakte de Verenigde Naties opnieuw jaarcijfers bekend over het aantal burgerslachtoffers in de oorlog in Afghanistan. Het aantal gedode burgers was licht gestegen, de meesten door aanslagen van de taliban. Gebleken is dat deze cijfers een vals beeld geven van de realiteit en dat met name het aantal burgerslachtoffers van de NATO-acties veel te laag worden ingeschat.
 
Het VN-onderzoek naar het aantal burgerslachtoffers wordt uitgevoerd in samenwerking met de Afghaanse Mensenrechten Commissie IAHRC. Na de cijfers van vorig jaar gaf de directeur van AIHRC, Nader Nadery, tegenover het persbureau IPS toe dat het aantal opgegeven burgerslachtoffers van acties van de anti-talibanstrijdkrachten alleen maar de incidenten betrof die grondig waren onderzocht. Dat betrof slechts een vijfde van alle door de burgers gemelde aanvallen waarbij burgerslachtoffers waren gevallen. "We hebben de andere aanvallen niet in het rapport opgenomen omdat we niet in staat waren het precieze aantal slachtoffers vast te stellen, dat kost tijd', aldus verklaarde Nadery. De cijfers van de VN hebben dus geen enkele waarde. Dat werkelijke aantal burgerslachtoffers is mogelijk vijf maal zo groot zijn als wat de VN aangeeft. Uit het feit dat de cijfers overeenkomen met die van vorig jaar blijkt dat de VN haar onderzoekswijze sindsdien niet heeft aangepast.
 
Een tweede probleem is dat een deel van de slachtoffers niet als burgerslachtoffers wordt geclassificeerd maar als gedode talibanstrijders. Dat gaat om mensen die er van verdacht werden dat ze mogelijk taliban-strijders zijn. Uit verhoren van opgepakte verdachten blijkt echter dat in verreweg de meeste gevallen deze verdenking onterecht is. Deze mensen werden opgepakt of gedood bij overvallen op woonhuizen en razzia's op basis van geruchten..
 
Een derde probleem is dat mensen die verbonden zijn met het Karzai-regime anders geclassificeerd worden dan medewerkers van het taliban-schaduwbestuur dat in een groot deel van Afghanistan parallel aan het bestuursapparaat van de Karzai-regering bestaat met eigen lokale bestuurders, onderwijs, gezondheidszorg, rechtspraak, belastingen, met eigen propagandisten en religieuze leiders. Gedode functionarissen van het Karzai-bewind worden gewoon meegeteld bij de burgerslachtoffers, gedode functionarissen van het schaduwbestuur worden niet meegerekend.
 
In december jl. werd de mensenrechten activist Nader Nadery door Karzai ontslagen. "Ik heb doodsbedreigingen ontvangen, ik ben bezorgd voor mijn leven dat van mijn vrouw en kleine dochter, maar ik blijf actief in Afghanistan" verklaarde hij. Nadery was net teruggekeerd uit Nederland. De Nederlandse regering, die Nadery's organisatie met een miljoen euro per jaar steunt, heeft zich tevergeefs bij de regering Karzai ingezet om dit ontslag te voorkomen.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |