menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 
Steun de Syrische Lente, Adopteer een Revolutie
Simkaart beter wapen dan kalashnikov

 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Gezicht met vlag Utrecht, 14 maart 2012 - "Activisten hebben simkaarten nodig", dat zegt Jan Gruiters van vredesorganisatie IKV Pax Christi. Volgens Gruiters is de Syrische revolutie in de kern geweldloos. "De demonstraties waarvan we dagelijks filmpjes zien op YouTube worden georganiseerd door jonge mensen die zelf continue van schuilplaats moeten veranderen. Hun leven is afhankelijk van goede onderlinge communicatie en contacten met de buitenwereld."
 
Aan de vooravond van de eerste verjaardag van de revolutie, begint IKV Pax Christi de actie 'Adopteer een Revolutie'. Het is een actie voor demonstranten in Syrië die 12 maanden na het begin van hun Syrische Revolutie nog steeds geloven in de kracht van geweldloos verzet. Via de methode van crowd sourcing kunnen mensen geld bijeen brengen om een lokaal comité te voorzien van geld voor communicatieapparatuur of pamfletten. Maar ook is er geld nodig voor onderdak en voedsel voor de ondergedoken activisten.
 
IKV Pax Christi onderkent dat het een risico neemt met het op deze manier financieren van lokale coördinatie comités, maar de jarenlange ervaring van de vredesorganisatie in Syrië hebben goede contacten opgeleverd. "Het is een kwestie van vertrouwen, maar dat is wel gebaseerd op kennis. Wij kennen deze mensen. Zij zijn ervan overtuigd dat zij met geweld niets kunnen uitrichten tegen het regime. Je kunt ze beter en simkaart geven dan en kalashnikov."
 
De keuze van de comités is zorgvuldig geweest en op de website www.adoptarevolution.nl zal per maand te zien zijn wat een comité gekocht en gedaan heeft. Een extra zekerheid is ingebouwd doordat de Duitse organisatie Adopt a Revolution, waarmee IKV Pax Christi samenwerkt, ook al een zorgvuldige screening heeft gedaan.
 
De campagne begint woensdagavond 14 maart in de Balie met een debat waarbij twee activisten van het eerste uur het woord voeren. Suhair Atassi vertegenwoordigt de koepelorganisatie SRGC waar 40 lokale comités bij aangesloten zijn en Khalil al Haj Saleh spreekt namens de andere koepelorganisatie LCC die enkele tientallen andere lokale comités verenigt.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Helma Maas, IKV Pax Christi 06-48.98.14.88
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |