menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 
Israëlische vredesbeweging protesteert tegen nieuwe oorlog in Gaza
 
Bericht van Chris Geerse
 
16 november 2012 - Vredesorganisaties in Israël protesteren tegen de nieuwe oorlog die Israël is begonnen in Gaza. In Tel Aviv zorgen zij voor aanhoudende demonstraties. Ook de, vooral in de VS actieve, Jewish Voice for Peace riep op om in actie te komen en te stoppen met de militaire steun aan Israël.
 
In de Israëlische vredes- en mensenrechtenbeweging heerst de mening dat Israël opnieuw tegen Gaza in actie is gekomen om de aanstaande verkiezingen te beïnvloeden. De verkiezingsstrijd ging tot nu hoofdzakelijk over sociale kwesties en dat is niet gunstig voor de zittende regering. Ze menen dat het staakt-het-vuren zich stabiliseerde en er dus uit het oogpunt van veiligheid geen enkele reden was voor het Israëlische optreden.
 
Israël noemt de nieuwe oorlog 'operatie Wolkkolom'. Gush Sjalom vindt deze bijbelse naam allerminst toepasselijk. Zij zou 'operatie Kort Geheugen' een betere naam vinden en wijst daarbij op het bloedbad van 4 jaar geleden, 1300 burgerdoden, waardoor niets werd opgelost. Ook wijzen ze op de honderden liquidaties die Israël sedertdien uitvoerde. Ook daardoor werd niets opgelost.
 
Video van de eerste spontane protesten in Tel Aviv.
 

 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |