menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2013 |
 
 
 
Op Zwarte Markt Beverwijk
Apartheidsfruit de winkel uit

 
Persbericht van DocP
 
Actie Beverwijk 10 februari 2013 - 30 Activisten van docP kregen afgelopen zaterdag veel bekijks op de Zwarte Markt in Beverwijk met hun protest tegen op de markt aanwezige Israëlische apartheidsgroenten en –fruit. Eerst voerden zij een sterfscčne of “die-in” uit bij de entree van Hal 32 van de Oosterse Markt, om te laten zien waartoe Israelisch geweld leidt. Na een korte toespraak verspreidden de actievoerders zich met flyers en handtekeninglijsten onder standhouders en winkelend publiek. De bewaking trad na enige tijd op, maar kreeg de kooplui tegen zich, die sympathie voor de actie hadden.
 
De actie droeg het motto “APARTHEIDSFRUIT DE WINKEL UIT” en was onderdeel van de wereldwijde start op 9 februari van de mondiale beweging voor Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Met de campagne wil de BDS-beweging bereiken dat alle handel met Israëlische agrarische bedrijven die profiteren van de bezetting, wordt stopgezet. Veel van de producten waar op staat dat zij uit Israel komen zijn in werkelijkheid afkomstig uit de verboden nederzettingen. Dat is grond die illegaal door Israëlische kolonisten van de Palestijnen op de westelijke Jordaanoever is geconfisqueerd. Palestijnse boeren zijn hun land, water en werk kwijt door deze nederzettingen en Israel profiteert illegaal van de vruchtbare Palestijnse grond.
 
Voorbeelden van apartheidsproducten zijn Jaffa, Carmel, Medjool dadels van Jordan River, Sharon Fruit en producten van Arava Valley. De Israelische exporteur Mehadrin zet die in Nederland af, en vandaar worden ze vervoerd naar elders in Europa. Olympic Fruit is de Nederlandse afnemer. Onder internationaal recht worden deze producten gezien als afkomstig van diefstal en plundering. De kooplui op de Zwarte Markt begrepen door deze actie heel goed waarom zij deze besmette producten niet moeten verkopen en applaudisseerden voor de actie. Toen bewakers de actie kwamen verbieden en daarbij hardhandig werden kregen zij de wind van voren van de kooplui die de actievoerders beschermden. De zaak escaleerde niet doordat de activisten zich verspreidden.
 
Zij verzamelden handtekeningen voor een petitie tegen het apartheidsfruit. Deze petitie is ook te vinden op http://petities.nl/petitie/apartheidsfruit-de-winkel-uit
 
De actie was georganiseerd door De Stichting docP en het Netwerk Samenwerken voor Palestina. DocP zet zich in om BDS in Nederland te ondersteunen, te bundelen en te versterken.
 
Foto's: Simon Vrouwe
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2013 |