menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2013 |
 
 
 
Oproep burgerinitiatief 'Sloop de Muur' aan de Tweede Kamer
Veroordeel Israëlische muur

 
Bericht van redactie Vredessite
 
Den Haag, 22 januari 2013 - Vandaag bood ex. premier Van Agt een petitie met ruim 65.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. Volgens de petitie moet de Kamer Israël vragen de scheidingsmuur tussen Israel en Palestina af te breken, omdat deze onrechtmatig is en zodanig aangelegd is dat Israël zich grote delen van Palestina toe-eigent. Zonodig moet de kamer tot sancties besluiten.
 
Met een petitie van minimaal 40.000 handtekeningen kunnen burgers de Tweede Kamer opdracht geven een debat te voeren over een onderwerp dat zij belangrijk vinden.
 
Al in 2004 sprak het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uit dat de muur, grotendeels gebouwd op Palestijnse grond, onrechtmatig is. Op 23 februari van dat jaar werd op vele plaatsen in de wereld, waaronder Nederland actie gevoerd tegen deze 'apartheidsmuur'.
 
Israël zegt deze muur gebouwd te hebben tegen terrorisme vanuit de Palestijnse gebieden. Maar de critici stellen dat het daarvoor zeker niet nodig is op grote schaal Palestijns land 'in te pikken'.
 
Van Agt
©Foto: Boyd Noorda, sociamedia.nl
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2013 |