[dDH] _________
Menu  | De Vredessite / Nieuwe Oorlog 2004 |

Toespraak demonstratie 20 maart

Faisal Nasser

Iraaks Platform Nederland

Audio (MP3 bestand)

Het is vandaag een jaar geleden dat de oorlog begon. Verleden jaar stonden we hier massaal, met 80 duizend mensen, om tegen de oorlog te protesteren. Wij, als Iraaks Platform, zijn dankbaar voor jullie solidariteit tegen de oorlog en tegen het schrikbewind van Saddam Hoessein. Vandaag bevestigen jullie je solidariteit met het volk van Irak in zijn strijd om een einde te maken aan de bezetting en een democratie op te bouwen.

De val van het dictatoriale regime opent mogelijkheden om de doelen van het volk te bereiken. De terroristen en aanhangers van het ex-regime proberen deze doelen te verijdelen.

De bezetter heeft de grenzen niet beschermt, heeft het hele overheidsapparaat uitgeschakeld, heeft nog nauwelijks hersteld wat door de bombardementen werd vernield en heeft door zijn grove optreden veel woede gewekt. Bovendien bedraagt de werkloosheid meer dan 60%.

Het volk wordt geplet tussen de slechte omstandigheden en de daden van de terroristen. De terreuraanslagen, de chaos en de dagelijkse onveiligheid geven de bezetter argumenten om de bezetting voort te laten duren.

We eisen onze autonomie en hebben tegelijkertijd hulp nodig van de internationale gemeenschap. Met alle bevolkingsgroepen samen willen we ons land eindelijk in eigen bestuur namen, het zelf weer opbouwen, zelf de veiligheid terugbrengen.
En wij kunnen dat, wees daarvan overtuigd.
Samenwerking met de internationale gemeenschap hebben we natuurlijk nodig.

Wij wensen:

We hebben jullie solidariteit nodig.

Onze eigen kracht en een samenwerking met de internationale gemeenschap kan garant staan voor een democratische toekomst van het Iraakse volk.

_____
menu | dDH