menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 
Verslag van het Nederlands Sociaal Forum
Workshop 'Oorlog en media'

 
sprekers
Door Bram Grandia en Rens Vliegenthart
 
MP3 Interview (MP3) met één van de organisatoren, Arjan Vliegenthart, door Boyd Noorda
 
Verslag van Annabelle van Willenswaard
 
Nijmegen, 20 mei 2006 - Mensen worden beïnvloed door de media om ons heen. En we zijn afhankelijk van die media, want die brengen ons de informatie waarop we onze meningen baseren. Maar als de informatie slechts van één of enkele kanten wordt bekeken, dan krijgen wij een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Deze workshop ging over de invloed van media, over hoe eerlijk de media is. En dit weer met betrekking tot de oorlog van Irak.
 
Aan het woord kwam o.a. Rens Vliegenthart, media onderzoeker aan de vrije universiteit. Hij heeft onderzoek gedaan in verschillende landen m.b.t. hun verslageving van de oorlog in Irak. Dit onderzoek heeft geduurd van september 2002 tot augustus 2003. De conclusie van het onderzoek is dat Nederland de VS volgt maar dan positiever. Er kwam ook naar voren dat als het om protesteren gaat Nederland achter blijft. Er waren wel demonstraties, maar er was te weinig echte inhoud. Hoe dit komt is een grote vraag. In de media is, zo bleek uit het onderzoek, slechts 0,87% nieuws besteed met betrekking tot de olie in Irak toen bleek dat Irak de gezochte wapens niet had.
 
Ook theoloog Bram kwam aan het woord. Hij toonde het aan dat in de media een verband gelegd wordt tussen gods woord en Bush. Bush neemt net als de media woorden in de mond die letterlijk uit de Johannes komen. Ze laten het zo overkomen op iedereen en alle landen alsof de VS de brenger is van het “goed” in de wereld van kwaad. Bush neemt de woorden in zijn mond zoals “de duisternis zullen we overwinnen”, ook dit is terug te vinden in de Johannes. Alles word zwart wit geformuleerd, het is goed of kwaad, heb je kritiek op de VS dan heb je kritiek op God. “Christenen moeten afstand nemen van deze gedachten” Zo zei hij. Ja er is nog een kleurenreeks tussen zwart en wit, er is nog een weg tussen goed en kwaad. Laten we dat nooit vergeten, was zijn boodschap.
 
Aan het einde was er ruimte voor dicussie. Een opmerkelijke en eerlijke opmerking van iemand uit de zaal was dat we niet mogen spreken van Amerika, maar van VS. Immers is niet heel Amerika het met Bush eens en zeker in Latijns Amerika niet. Verder was het mensen opgevallen dat voor de aanval op Irak er in de media een aantal vraagtekens werden geplaatst, maar zodra de aanslag begonnen was gingen wij hier in Nederland de “VS media’ nabootsen. Denk maar aan het namaken van CNN televisie. Verder kwam naar voren dat de meeste mensen vonden dat journalistiek niet kritisch genoeg is. Dit komt doordat, zoals men ook had geprobeerd, de kritische stukken niet geplaatst worden. Terwijl dat juist ontzettend belangrijk is. Want alleen met een kritische kijk kunnen mensen aangezet worden tot verandering.
 
Beide verslagen zijn gemaakt door de NSF-mediamakers, meer op www.sociaalforum.nl (opent nieuw venster).
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |