menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 
Geen troepen naar Afghanistan - Geen steun aan George W. Bush
 
Persbericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'
 
Utrecht, 31 januari 2006 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' neemt de oproep over voor de prostestactie 'Geen troepen naar Afghanistan - Geen steun aan George W. Bush', op donderdag 2 februari 2006 vanaf 19.00 uur op het Plein in Den Haag.
 
Om 20.00 uur begint diezelfde avond het Kamerdebat over de uitzending van 1.200 tot 1.400 Nederlandse militairen naar de provincie Uruzgan in Zuid-Afghanistan. Het kabinet heeft zich al uitgesproken voor deze missie en zal deze in de vergaderzaal verdedingen. De Nederlandse bevolking is in meerderheid tegen. Het Platform zal die avond aanwezig zijn om het geluid van de bevolking te laten horen en met deze protestactie de argumenten tegen deze missie kracht bij te zetten:
 
De Nederlandse troepen zullen in Uruzgan opereren in een oorlogsgebied. Effectief zullen ze niet fungeren als vredesmacht, maar als ondersteuning voor de Amerikaanse oorlogshandelingen in het gebied.
 
Deze oorlog wordt gevoerd zonder enig oog voor de levens van de bevolking van Afghanistan en voor de mensenrechten. Gevangenen worden opgesloten en gemarteld in kampen als Guantanamo Bay.
 
De missie in Afghanistan zal Amerikaanse soldaten vrij maken om in andere gebieden op te treden. Daarmee steunt de Nederlandse regering indirect de illegale en contraproductieve bezetting van Irak.
 
Een vriendendienst aan George Bush is niet de levens van Afghaanse burgers en Nederlandse militairen waard!
 
De Afghaanse bevolking wordt niet geholpen met deze missie, omdat gevestigde hulporganisaties, juist vanwege de humanitaire claims van deze militaire operatie, hun activiteiten noodgedwongen moeten staken.
 
Het Platform roept iedereen op om aanstaande donderdag naar Den Haag te komen en dit geluid te helpen versterken.
 
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' werd kort na de aanslagen van 11 september 2001 opgericht en keerde zich toen direct tegen de vergeldingsoorlog tegen Afghanistan die een maand later uitbrak. In december 2001 overhandigde zij 12.500 handtekeningen tegen deze oorlog aan -toen nog- premier Kok. Anderhalf jaar later organiseerde het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' twee massale demonstraties tegen de oorlog tegen Irak.
 

Noten voor de pers
Woordvoerders namens het Platform zijn:
Jan Schaake, 040-2714376
Pepijn Brandon, 06-24751961
 
Op de website van het Platform www.platformtegendenieuweoorlog.nl staan zeventien argumenten tegen uitzending van Nederlandse militaire naar Zuid-Afghanistan.
 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |