menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Kerk en Vrede start handtekeningenactie
Geen ontwikkelingswerkers met een geweer

 
Persbericht van Kerk en Vrede
 
Utrecht, 16 mei 2006 - Afgelopen zaterdag, 13 mei, startte de vereniging Kerk en Vrede, tijdens een bijeenkomst in de Doopsgezinde Kerk te Utrecht over de vermenging van ontwikkelingswerk en militaire operaties, de handtekeningenactie 'Geen ontwikkelingswerkers met een geweer'. Met deze campagne wil Kerk en Vrede een protest laten klinken tegen de toenemende rolverschuiving van militairen als hulpverlener en de bijbehorende geldstroom van ontwikkelingssamenwerking naar defensie-activiteiten die onder het huidige kabinet plaatsvindt.
 
Met de handtekeningenactie, die zal doorlopen tot de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2007, richt Kerk en Vrede zich tot het volgende kabinet met de drieledige oproep om
  • de geldstromen voor defensie en ontwikkelingssamenwerking strikt gescheiden te houden,
  • ten aanzien van ontwikkelingslanden conflictpreventie te bevorderen en geen militaire middelen te financieren en
  • zich sterk te maken voor een Europees buitenlands beleid in dezelfde lijn.
Ontwikkelingswerk raakt in toenemende mate verstrengeld met militaire operaties. Dat heeft veel te maken met een grote overeenstemming in de buitenlandse politiek van de meeste Westerse landen over de samenhang tussen veiligheid en ontwikkeling. Het een zou niet zonder het ander kunnen. Via bijvoorbeeld de Europese Afrikaanse Vredesfaciliteit gaat er ontwikkelingsgeld naar militaire activiteiten in ontwikkelingslanden en uit het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking voeren Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan kleinschalige ontwikkelingsprojecten uit. 'Onze jongens en meisjes' (zoals Nederlandse beroepsmilitairen tegenwoordig liefkozend worden genoemd) gaan naar de Afghaanse provincie Uruzgan, niet om te vechten, maar om te helpen. Feitelijk maken zij het werk van professionele ontwikkelingswerkers hiermee onmogelijk. Door deze vermenging worden ontwikkelingswerkers zonder geweer namelijk een gemakkelijk doelwit voor lokale rebellen.
 
Aan de andere kant worden militaire operaties in de Derde Wereld in toenemende mate uit het ontwikkelingsbudget gefinancierd. Hierdoor komen andere ontwikkelingsprojecten, die zouden hebben kunnen bijdragen aan het voorkomen van gewapende conflicten, minder aan bod en wordt de militarisering van deze landen gestimuleerd. Broodnodige economische samenwerkingsverbanden in Afrika, zoals ECOWAS, worden via deze Westerse hulp steeds meer een regionale veiligheidsorganisatie. De vermenging van ontwikkelingssamenwerking en defensie, waarbij de laatste steeds dominanter wordt, vindt onder het huidige kabinet niet alleen in Nederland plaats, maar is een Europese tendens die versterkt wordt door het Europees Gezamenlijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid.
 
Meer achtergrondinformatie over de campagne kunt u vinden op de website http://www.kerkenvrede.nl/ontwikkeling. Via deze website (of via het telefoonnummer 030-2316666) kunt u ook actiekaarten bestellen. Ook kunt u ons uitnodigen om over deze thematiek een inleider te leveren voor een bijeenkomst in uw woonplaats.
 
Aandacht tijdens Nederlands Sociaal Forum
 
Komende zaterdag zal Kerk en Vrede ook met deze campagne aanwezig zijn op het Nederlands Sociaal Forum in Nijmegen. Op de informatiestand zijn dan actiekaarten beschikbaar en bij de workshops over Afghanistan (12.45 - 14.00 uur in E12), Vreedzaam Europa (16.15 - 17.30 uur in E7) en Burgervredeswerk in Afrika (20.00 - 21.15 uur in E8) zal op diverse onderliggende aspecten van de campagne worden ingegaan.
 


 
Noten voor de pers
 
Meer informatie bij Kerk en Vrede: 030-2316666.
Achtergrondinformatie over de campagne op www.kerkenvrede.nl/ontwikkeling
Website Nederlands Sociaal Forum: www.sociaalforum.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |