menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Paasmars nieuwe stijl: actie en bewogenheid
 
Zie ook het fotoverslag
 
Persbericht van Werkgroep Paasmars
 
Den Haag, 17 april 2006 - Een honderdtal mensen heeft vandaag tijdens de traditionele Paasmars voor Vrede getoond dat Vrede een keuze is.
 
Presentator en zanger Johnito opende de 12e Paasmars op de Hofplaats, waarbij hij de in 2004 overleden Gerard van Alkemade, drijfveer achter de voorgaande Paasmarsen, memoreerde en in het kort de keuze voor de nieuwe opzet van de Paasmars uitlegde. De nadruk dit jaar werd meer gelegd op de vrijheid van ieder mens om te kiezen voor vrede, dan op specifiek politieke thema's.
 
De deelnemers werden opgewarmd door de trommelende sambaband Heisa en onder de tonen van blues-rockformation Sundown Circus kwam de stoet op gang. Omstanders en buurtbewoners werden verrast en uitgenodigd door de muzikale en kleurrijke Paasmarsstoet.
 
Tijdens een korte stop bij de Amerikaanse ambassade konden de deelnemers van de Paasmars een meegebrachte bloem in het hek steken, waarmee symbolisch het Amerikaanse volk en ook de Amerikaanse regering de vrede toe gewenst werd.
 
Bij de Argentijnse ambassade werd stilgestaan bij de Dwaze Moeders, die dankzij hun jarenlang vreedzaam protest uiteindelijk gehoor hebben gekregen van de Argentijnse regering.
 
De manifestatie bij het Vredespaleis had een vrolijke tint en werd gekenmerkt door de te-vreden-heid en gemoedelijkheid van de deelnemers. Op het podium was er ook ruimte voor een kritische noot en oproep tot actie voor vrede.
 
Behnam Taebi van de campagne "Geen oorlog tegen Iran" sprak zijn grote verontrusting uit over de dreiging van Bush om een oorlog tegen Iran te beginnen. Hij maakte hierbij vergelijkingen met Afganistan en Irak.
Singer-songwriter Femke Japing zong een aantal liedjes en haalde zanger Matty Ros op het podium om het prachtige duet "Change the world" te zingen. Aangemoedigd door Irene Hadjidakis droeg een tiental deelnemers van de Paasmars Peace Prayers voor uit diverse religies en mensbeelden.
Vervolgens trad Irene Hadjidakis op als de Griekse Godin van de Vrede en riep de mensheid op samen te zweren tegen de oorlog en overal de vrede te prijzen, te roemen en bij het volk in te prenten. Ook haalde zij diverse teksten aan van Desiderius Erasmus.
 
Op het open podium sprak Tessa Alsemgeest zich in een aantal emotionele teksten uit, voor dieren die overal ter wereld lijden, in bijvoorbeeld laboratoria en slachthuizen. Ook uitte zij haar hoop voor een vreedzame wereld voor dier en mens.
Van het Nederlands Palestina comite sprak Wim Lankamp uit dat het kiezen voor vrede niet voor iedereen op de wereld een vrije keuze is, zoals bijvoorbeeld in Palestina. Hij wees op de schending van het Internationaal recht van het advies van het Internationaal Gerechtshof door Israel, met betrekking op het advies van het Internationaal Gerechtshof omtrent het afbreken van de scheidingsmuur en schadevergoeding aan de Palestijnen.
Reynold Klooker van "Vredeskoerier 't Kan Anders, Kernwapens Weg" droeg de vertaling van het gedicht 'Barbara' van J. Prevert voor.
Arthur v.d. Klashorst, ooit zelf van Werkgroep Paasmars, bracht de boekenserie 'Globalisering' van uitgeverij Lemniscaat onder de aandacht.
 
An Schuckink-Kool sprak bemoedigende woorden over de Paasmars in nieuwe vorm en herinnerde de deelnemers eraan dat het niet belangrijk is hoeveel mensen er meelopen, maar dat er meegelopen wordt. Elk jaar zullen zich meer mensen aansluiten bij de Paasmars.
Jan Bervoets van het Haags Vredesplatform verhaalde van de eerste Paasmarsacties in de jaren zestig, waarbij niet ver van de huidige plaats gedemonstreerd werd tegen de atoombom. Het Haags Vredes Platform bestaat inmiddels 25 jaar en zal dit o.a op 29 september vieren met een manifestatie.
 
Een swingende jamsessie met de getalenteerde blues-rockformatie Sundown Circus, cabarapper Moesman en Johnito zorgde voor een muzikale afsluiting van de Paasmarsmanifestatie bij het Vredespaleis.
Rake teksten en ter plekke geïmproviseerde vocale kunstwerkjes brachten de voetjes van de vloer. Diabolo's en andere jongleer-attributen kwamen tevoorschijn, waarbij commandant Wouter Koelewijn van politie Haaglanden het verraste publiek tracteerde op een jongleerkunstje van niveau.
 
Vanaf 19:30 wordt de Paasmars 2006 voortgezet tijdens de afterparty "Dansen voor Vrede" in Lokaal Vredebreuk, Papestraat 38, met dj's Lieneke en Dance Little Sister.
 


 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Werkgroep Paasmars van het Haags Vredes Platform
John van Maanen, 06-28646370
Marie Serraris, 06-11078995
 
Foto's zijn beschikbaar
 
Website Haags Vredes Platform: www.haagsvredesplatform.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |