menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Amsterdamse politie arresteert lawaaimakers
Wapenproducenten op de hielen gezeten

 
Bericht van Ravagediigitaal
 
AMSTERDAM, 21 april 2006 - De politie van Amsterdam heeft donderdagavond 42 mensen opgepakt die met veel kabaal demonstreerden bij het Scheepvaartmuseum. Daar werd op dat moment een galadiner gehouden voor de deelnemers aan de Marelec-wapenconferentie.
 
De actievoerders namen rond acht uur deel aan een zogenoemde lawaaiactie bij de entree van het Scheepvaartmuseum. Het was hierbij de bedoeling de sfeer binnen het restaurant voor de congresgangers, militairen en wapenproducenten, zoveel mogelijk te verzieken. Met trommelgeroffel zette de zogenoemde sambaband de actie luister bij.
 
De ruim veertig demonstranten maakten kennelijk dermate veel lawaai, dat de dienstdoende commandant van de in groten getale aanwezige politie het op zijn heupen kreeg. Hij vorderde het gezelschap antimilitaristen zich van de locatie te verwijderen, aangezien de actie niet 24 uur vooraf was aangemeld. Maar wat is er strafbaar aan het maken van lawaai op de openbare weg in een onbewoond deel van Amsterdam?
 
De demonstranten gaven geen gehoor aan het bevel, waarop de politie de groep insloot en aanhield wegens het niet opvolgen van een ambtelijk bevel of vordering (Art. 184 WvS). Er werd een speciale stadsbus aangevoerd om de 42 arrestanten over te brengen naar het hoofdbureau van politie, waar men geruime tijd op de binnenplaats werd vastgehouden.
 
De sambaband speelde rustig verder, tot grote ergenis van de agenten die met hun knuppels een aantal muzikanten vermanend op de vingers tikten. Degene die zich wenste te identificeren werd in de loop van de avond vrijgelaten. Uiteindelijk bleven er elf ID-weigeraars over die de nacht in de cel hebben doorgebracht.
 
Vrijdagochtend rond de klok van vijf uur heeft een groepje betogers flink wat lawaai gemaakt bij het Ibis-hotel in de Valkenburgerstraat. Daar verbleef op dat moment een groot deel van de Marelec-congresgangers, bijkomend van alle commotie rondom hun aanwezigheid in Amsterdam. Ze werden nu ook al bruut in hun slaap gestoord. En dat was nu net de bedoeling van de betogers die van mening zijn dat wapenproducenten geen rust verdienen.
 
Ook woensdag hebben tientallen actievoerders bij de ingang van het complex tegen de wapenbeurs geprotesteerd. Hierbij werd onder meer de toegang geblokkeerd. Na afloop werden de congresgangers bekogeld tijdens een rondvaart door de grachten. De demonstranten menen dat de beurs bedoeld is ,,voor het professionaliseren van oorlogsgeweld''. De internationale beurs voor onderwatertechnologie duurt nog tot en met vrijdag.
 
Bron: http://www.ravagedigitaal.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |