menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Jan Schaake gekozen tot nieuwe voorzitter van IFOR
 
Persbericht van Kerk en Vrede
 
Utrecht, 19 oktober 2006 - Jan Schaake, algemeen secretaris van Kerk en Vrede, is tijdens de IFOR-Council in Tokyo gekozen tot nieuwe voorzitter van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR).
 
Op de IFOR-COUNCIL die van 8-18 Oktober in Tokyo is gehouden, is een vernieuwd bestuur aangetreden, waarvan de Nederlander Jan Schaake de volgende vier jaar voorzitter zal zijn.
 
Jan Schaake is in het dagelijks leven Algemeen Secretaris van de Nederlandse tak van IFOR, Kerk en Vrede. Hij is al jaren consistent bezig de pacifistische traditie uit te dragen naar de Nederlandse (en nu dus Internationale) Vredesbeweging en aanpalende maatschappelijke terreinen.
 
De International Fellowship of Reconciliation dateert van de vroege 20e eeuw. In 1919 door Kees Boeke in Bilthoven opgericht nadat het initiatief tijdens het uitbreken van WOI, in augustus 1914, door een Brit en een Duitser was genomen; aanvankelijk christelijk, na 1960 interreligieus. Befaamde leden waren bijvoorbeeld Martin Luther King jr. en Adolfo Perez Esquival en Mairead Maguire (alle drie winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede).
 
De nu gehouden Council nam enkele belangrijke besluiten. Zoals het instellen van een internationale theologische werkgroep ter bestudering van de ethische en theologische vraagstukken rond de huidige ontwikkelingen op het gebied van oorlog en vrede; voorts een actieve uitwisseling van de theorie en praktijk die binnen de verschillende religies rond geweld en geweldloosheid bestaat en een aantal initiatieven tegen de voortschrijdende militarisering van Europa en Oost-Azie.
 
Nog een andere Nederlander gaat de komende vier jaar mee gezicht geven aan de Nederlandse inbreng in IFOR. Abe Thijs, bestuurslid Kerk en Vrede, werd benoemd in een bestuursbegeleidend Committee.
 


 
Noten voor de pers
 
Voor verdere informatie: J.A. (Jan Anne) Bos, tel. 078-6152662
 
Secretariaat IFOR: Spoorstraat 38, 1815 BK Alkmaar. Tel. 072-5123014 www.ifor.org
 
Secretariaat Kerk en Vrede, Obrechtstraat 43, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht.
Tel. 030-2316666, www.kerkenvrede.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |