menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Weer een dode op de bajesboot door medisch falen

 
Persbericht van Comite 'Bajesboot Nee Bedankt!
 
Rotterdam, 27 maart 2008 - Ongeveer anderhalve week geleden is opnieuw een gevangene van de bajesboot Rotterdam het slachtoffer geworden van het repressieve vreemdelingenbeleid en de slechte medische omstandigheden op de boten. Een man uit Egypte is overleden. Zijn naam was Ahmad Mahmud El Sabah. Volgens justitie is hij overleden aan hepatitis in een ziekenhuis. Volgens andere gevangenen op de boot is hier opnieuw sprake van nalatige medische zorg, Comite: 'Bajesboot Nee bedankt!' eist volledige openheid van zaken en een gedegen onderzoek naar de dood van deze man.
 
'We'll be back' riepen actievoerders bij een eerdere lawaaidemonstratie dit jaar bij de Rotterdamse bajesboten. Die demonstratie stond in het teken van het overlijden van Rachid Abdelsalam, een Algerijnse man die ook overleed door falende medische zorg en nalatigheid van bewakingspersoneel.
 
Al meerdere malen hebben onderzoekscommissies, belangengroepen, journalisten, kerkelijke groeperingen en actiegroepen zich uitgesproken over de omstandigheden op de boten. De omstandigheden op de boten zijn zodanig dat mensen er psychisch aan onderdoor gaan, het personeel is agressief en onrespectvol naar de gevangenen. Ook is er al verschillende malen naar buiten gekomen dat de zorg op de boten verschrikkelijk onder de maat is.
 
Comite: 'Bajesboot Nee Bedankt! protesteert niet alleen tegen de slechte omstandigheden op de boten. Het opsluiten uberhaupt van mensen die alleen hier naar toekwamen voor een beter leven is in strijd met de mensenrechten. Niemand zou zo mogen worden behandeld.
 
De mensen die opgesloten zitten in de bajesboten is hun recht ontnomen, enkel en alleen omdat ze geen papieren hebben.
 

 

 
Noten voor de pers
 
Voor persinformatie zijn wij bereikbaar onder nummer 06-15287431

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |