menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Verhagen moet Russisch gebruik van clusterbommen scherp veroordelen
Gebruik van clustermunitie door Rusland druist in tegen humanitair recht

 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 18 augustus 2008 - De Nederlandse Clustermunitie Coalitie (bestaande uit Unicef, St. Vluchteling, Oxfam Novib en IKV Pax Christi) vindt het recente gebruik van clusterbommen door Rusland in Georgië onaanvaardbaar.
 
Human Rights Watch heeft bewijs dat er in Georgië minstens 11 doden en enkele tientallen gewonden zijn gevallen door clusterbommen. Op 12 augustus 2008 hebben Russische vliegtuigen RBK-250 clusterbommen afgeworpen op de stad Ruisi in het Kareli district in Georgië. Drie burgers werden gedood en 5 burgers raakten gewond. Op dezelfde dag werden ten minste 8 burgers gedood en tientallen gewond door een aanval met clusterbommen op de stad Gori. Bij deze aanval met clusterbommen is ook de Nederlandse cameraman Stan Storimans omgekomen.
 
Nederland heeft in mei ingestemd met een internationaal verdrag tegen clustermunitie. Daarom moet minister Verhagen het gebruik van clustermunitie door Rusland nu sterk veroordelen en andere landen oproepen datzelfde te doen. Georgië zou haar eigen voorraad RBK clusterbommen ook moeten vernietigen en zich moeten aansluiten bij de nieuwe internationale Clustermunitie Conventie.
 
Nederland moet Russische gebruik clusterbommen scherp veroordelen Het gebruik van clustermunitie wordt wereldwijd veroordeeld omdat clustermunitie geen onderscheid maakt tussen burgers en militairen. Het gebruik van clusterbommen door Rusland is betreurenswaardig. Omdat er burgerslachtoffers zijn gevallen, maar ook omdat het een belediging is voor de meerderheid van de landen in de wereld die op 31 mei 2008 besloten om clusterbommen te verbieden. Ook Nederland ondersteunt deze nieuwe conventie.
 
De Cluster Munitie Coalitie verwacht dan ook dat Nederland het recente gebruik van clustermunitie door Rusland streng zal veroordelen. Verhagen dient zijn Russische collega hierop aan te spreken en de Russische ambassadeur om opheldering te vragen. Het kan niet zo zijn dat de 107 landen die in Dublin pleitten voor een internationaal verdrag tegen clusterbommen, het gebruik van Rusland slechts drie maanden later stilzwijgen. In een brief aan de Tweede Kamer van 20 juni 2008 geeft Minister Verhagen aan dat Nederland zich in zal spannen om via bilaterale contacten een brede ondersteuning van het verbod op clustermunitie te bevorderen. "Het uitgangspunt van dit artikel (artikel 1 van de conventie) is dat Staten die partij zijn bij het verdrag, niet-Partijstaten zullen aanmoedigen om toe te treden tot het nieuwe verdrag. Bovendien zullen Staten die partij zijn bij het verdrag trachten om niet-Partijstaten te ontmoedigen om clustermunitie te gebruiken". Nu is dan ook het moment voor Nederland om het gebruik van clustermunitie ten zeerste te veroordelen en de bescherming van burgers tegen clustermunitie te bevorderen.
 
Rusland en clusterbommen Rusland heeft in de zomer van 2008 Protocol V van de Conventie voor Conventionele Wapens geratificeerd. Dit Protocol - waar Nederland de aanjager van was - verplicht Rusland om vluchtdata en coördinaten vrij te geven. Dit is cruciaal voor een snelle ruiming van onontplofte submunitie in Georgië.
 
Rusland nam weliswaar niet deel aan de onderhandelingen rondom de Clustermunitie Conventie, maar het Russische ministerie zei in juni dat bij huidige oorlogsvoering "het niet discriminatoire gebruik van [...] met name door het Westen geproduceerde clustermunitie leidt tot burgerslachtoffers en gewonden" en: "de grootste oorzaak van problemen met clustermunitie is [..] wanneer ze gebruikt worden in dichtbevolkte gebieden." Het is onbegrijpelijk en hypocriet dat Rusland nog geen twee maanden later clusterbommen gebruikt in dichtbevolkte gebieden in Georgië.
 
De Clustermunitie Coalitie roept Rusland derhalve op om: geen clustermunitie meer te gebruiken en per direct de vluchtdata vrij te geven zodat onontplofte submunities in Georgië zo snel mogelijk geruimd kunnen worden;
 
De Clustermunitie Coalitie roept Georgië op om: zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij de 107 landen die de Cluster Munitie Conventie ondersteunen. Ook Georgië heeft RBK cluster bommen in haar arsenaal.
 
De Clustermunitie Coalitie roept de 107 landen die de Cluster Munitie Conventie in Dublin hebben ondersteund op om: het gebruik van clustermunitie door Rusland publiekelijk te veroordelen en hun steun aan de conventie te laten horen. Minister Verhagen moet zijn Russische collega aanspreken en de Russische ambassadeur in Nederland om opheldering vragen.
 
Over de hele wereld wordt er de komende dagen protest aangetekend tegen het Russische gebruik van clustermunitie. De Nederlandse Cluster Munitie Coalitie zal dinsdag 19 augustus om 12.00 een petitie aanbieden aan de Russische ambassade in Den Haag.
 
Aanvullende informatie
 
Dit is de eerste keer sinds Israëls oorlog tegen Hezbollah in Libanon in 2006 dat er clustermunitie gebruikt is. In mei 2008 namen 107 landen de Cluster Munitie Conventie aan die het gebruik van clustermunitie verbiedt , verplicht tot het ruimen van clustermunitie, en het geven van hulp aan slachtoffers gebiedt. Rusland (en Georgië) namen niet deel aan de onderhandelingen voor deze conventie. De Conventie zal op 3 december 2008 in Oslo ondertekend worden. Over de hele wereld wordt er de komende dagen protest aangetekend tegen het Russische gebruik van clustermunitie.
 
Clusterbommen zijn wapens die over grote oppervlakten honderden kleinere submunities verspreiden en jaren na een conflict nog altijd doden en gewonden veroorzaken door de grote hoeveelheden blindgangers. Clustermunitie veroorzaakt een enorme economische, sociale en psychologische bedreiging voor burgers. 98 % van alle bevestigde slachtoffers van clustermunitie zijn burgers. Landen die in het verleden clustermunitie hebben gebruikt, waaronder Nederland, zijn onder meer: Eritrea, Ethiopië, Frankrijk, Israel, Marokko, Nederland, Nigeria, Rusland (USSR), Saoedi-Arabië, Soedan, Tadzjikistan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk en Joegoslavië.
 
Miljarden clusterbommen zijn opgeslagen door 76 landen wereldwijd, waaronder wederom Nederland. Van 34 landen is het bekend dat zij meer dan 210 verschillende typen clustermunitie hebben geproduceerd. Minstens 24 landen zijn getroffen door clustermunitie, waaronder Afghanistan, Albanië, Angola, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Cambodja, Tsjaad, Kroatië, DR Congo, Eritrea, Ethiopië, Irak, Israel, Koeweit, Kosovo, Laos, Libanon, Montenegro, Saoedi-Arabië, Servië, Siërra Leonne, Soedan, Syrië, Tadzjikistan, Oeganda en Vietnam.
 
IKV Pax Christi is mede oprichter van de Cluster Munitie Coalitie (CMC), een coalitie van inmiddels meer dan 250 ngo's uit heel de wereld, die samen streven naar een internationaal verbod op clustermunitie. Voor meer informatie over de wereldwijde campagne tegen clustermunitie zie:
www.stopclustermunitions.org.
Voor meer informatie over de Nederlandse campagne tegen clustermunitie zie:
www.stopclustermunitie.nl
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Miriam Struyk, IKV Pax Christi 06 489 814 93
Annick van Lookeren Campagne, Oxfam Novib, 06 41306387
Youssef Rahman, St. Vluchteling, 070 3468946
Eveline Meltzer, Unicef Nederland 070 3339332

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |