menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Activisten lanceren 'Burger Verdrag' om overheden aan hun woord te houden
Meer dan 100 landen voor historisch verdrag om clusterbommen te verbieden

 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 30 mei 2008 - De Cluster Munitie Coalitie (CMC) is blij met de uitkomst van de slotconferentie over clustermunitie, die vandaag in Dublin eindigt. CMC roept overheden op om het verdrag zo snel mogelijk te ondertekenen en te ratificeren. Begin december zal het verdrag worden ondertekend in Oslo.
 
Voordat het verdrag in werking treedt, zijn er ratificaties nodig van 30 landen. Om er voor te zorgen dat landen snel ondertekenen en ratificeren roept CMC burgers wereldwijd op het 'Burger Verdrag' te ondertekenen. Via websites kunnen burgers dit doen. Miriam Struyk van IKV Pax Christi, een van de oprichters in 2003 van de CMC: "Overheden moeten nu de politieke wil tonen om dit verdrag snel in werking te laten treden en om landen die dit verdrag nog niet ondersteunen aan te moedigen dit wel te doen. Civil society speelde een cruciale rol bij de totstandkoming van dit verdrag en zal er ook na vandaag op toezien dat overheden het verdrag nakomen".
 
"Ik heb mijn armen en benen verloren door een clusterbom. Dit verdrag is baanbrekend omdat het vele verplichtingen kent voor ondersteuning aan slachtoffers en hun gemeenschap. Dit verdrag maakt een groot verschil voor de slachtoffers", zegt Branislav Kapetanovic uit Servië die in juni 2007 in de Tweede Kamer de Nederlandse regering nog opriep om clustermunitie te verbieden.
 
Activisten van CMC zullen er op blijven aandringen dat dit verdrag ook betekent dat landen, die het verdrag ondertekenen, geen clustermunitie van andere landen, die het verdrag niet ondertekenen, mogen opslaan op hun grondgebied of hen actief ondersteunen in het gebruik ervan. Tevens dringen zij er op aan dat artikel 1C ook betekent dat er niet geïnvesteerd mag worden in producenten van clustermunitie.
 
Vanaf vandaag hebben meer dan 100 landen, waaronder vele NAVO bondgenoten zoals Engeland, Canada, Frankrijk, Denemarken, Italië, Duitsland, België, Spanje en Nederland zich gecommitteerd om clustermunitie te verbieden. IKV Pax Christi en honderden andere organisaties zijn erg verheugd met het einde van dit Oslo proces en zullen er op toe zien dat landen zich houden aan de geest van het verdrag.
 
Zie ook 'Teken tegen clusterbommen'.
 

 
Meer informatie:
www.ikvpaxchristi.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |