menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
PCM-bladen weigeren advertentie voor vredesdemonstratie

 
Persbericht van Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'
 
Utrecht, 21 maart 2008 - De advertentie-afdeling die de zgn. 1 in 3 mini's in de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw bemiddelt, heeft geweigerd om de aankondiging voor een vredesdemonstratie op Tweede Paasdag te plaatsen. Formele reden was dat 'wij niet mogen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid'.
 
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', een samenwerkingsverband van 220 organisaties waaronder de vredesorganisaties Vrouwen voor Vrede en Kerk en Vrede, de politieke paertijen SP en GroenLinks en migrantenorganisaties als Encemo en DIDF, organiseert op Tweede Paasdag een vredestocht onder het motto 'Wij laten Irak niet lopen - Stop de Oorlogsleugens'. De tocht vindt plaats enkele dagen na de vijfjarige herdenking van het begin van de Irak-oorlog.
 
Op dinsdag 18 maart werd bij de advertentie-afdeling van de PCM-bladen de volgende tekst aangeboden: 'Laat IRAK niet lopen! Loop mee op 24 maart v.a. stat.Delft - Plein Den Haag. - www.platformtegendenieuweoorlog.nl'.
 
De dienstdoende medewerkster stelde dat zij daarvoor eerst de vergunning moest zien, omdat 'wij niet mogen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid'. Toen de volgende dag, na intern overleg met degene die de formele aanmelding van de demonstratie bij de politie Haaglanden had verzorgd, bij de aadvertentie-afdeling werd geïnformeerd waarom zij een vergunning wilden hebben en sinds wanneer deze regel gold, werd door de PCM-medewerkster van die dag gesteld dat 'dit nu een keer de regels zijn, dat niet opgeroepen mocht worden tot burgerlijke ongehoorzaamheid en dat dat altijd al praktijk is geweest.'
 
Juist het afgelopen jaar heeft de Nationale Ombudsman nog eens bevestigd dat demonstreren een burgerrecht is waarvoor geen vergunning hoeft te worden aangevraagd, maar die wel bij de betreffende gemeente moet worden aangemeld. De Ombudsman deed deze uitspraak omdat een aantal politiekorpsen in toenemende mate 'vergunningen' wilden afdwingen om langs die weg de demonstratievrijheid in te perken. Deze ontwikkeling werd door de Ombudsman onvoorwaardelijk afgekeurd.
 
Advocaat mr. Meindert Stelling, die het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' in deze vertegenwoordigt, stelt: ,,Het is volstrekt van de ratten besnuffeld dat advertentieafdelingen van gerenommeerde kranten als de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw deze politiepraktijk hebben overgenomen; dat ze gemakshalve elke betoging waarvoor geen 'vergunning' kan worden getoond tot een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid verklaren en de betreffende oproep weigeren te plaatsen. Dit terwijl zelfs een niet-aangemelde betoging geen verboden activiteit is. Een burgemeester kan een niet-aangemelde actie slechts in bepaalde gevallen verbieden. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is hier heel duidelijk in.'
 
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en zijn advocaat mr. Meindert Stelling willen dat deze zaak nader wordt uitgezocht.
 
De vredeswandeling op tweede paasdag begint om 12.00 uur bij het NS-station Delft en loopt via het Legermuseum en TNO Rijswijk naar het Plein in Den Haag waar om 15.30 uur een afsluitende manifestatie zal worden gehouden. Er wordt gelopen en gemanifesteerd; blokkades of andere acties staan niet op het programma.
 
De afgelopen zes-en-een-half-jaar van zijn bestaan heeft het Platform tien grotere en kleinere demonstraties georganiseerd waarbij nooit is opgeroepen tot verdergaande actie. Voor de meeste van deze demonstraties werd enkele dagen van te voren nog eens opgeroepen via een '1 in 3 mini' in PCM-kranten en soortgelijke advertenties in andere media. ,,Dat heeft nooit eerder problemen gegeven'', aldus Jan Schaake die bij de organisatie van al deze demonstraties betrokken is geweest.
 

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |