menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Oorlog vertrekt vanuit Europa
Vredesactie sluit belgisch Ministerie van Defensie

 
Persbericht van Vredesactie

Foto Gianni

Brussel Brussel, 14 november 2008 - Oorlog start in Europa. Zij moet ook gestopt worden hier in Europa. Om die reden sloot Vredesactie vandaag het ministerie van Defensie. Minister van Defensie De Crem trekt ons land steeds dieper in een uitzichtloze oorlog in Afghanistan. Vredesactie vraagt dat de militaire aanwezigheid in Afghanistan wordt stopgezet.
 
Internationale actiedag
 
Deze actie kadert in de internationale actiedag "Oorlog vertrekt vanuit Europa", die wil zichtbaar maken hoe Europa betrokken is in oorlogen elders. De Belgische actievoerders blokkeerden op 14 november de poorten van het ministerie van Defensie. Ze belemmerden de toegang met sloten en ketenden zichzelf vast. Klimmers hingen spandoeken op met de tekst 'Oorlog start hier. Stop oorlog hier.' en 'War starts from Europe'. Ondertussen was een schoonmaakploeg aan de slag om bloed van de stoep te spoelen.
 
Ministerie van Oorlog
 
Minister van Defensie De Crem trekt ons land steeds dieper in een uitzichtloze oorlog in Afghanistan. Nu worden er F-16's gestuurd, binnenkort ook trainers voor het Afghaanse leger. Zal de volgende stap een eigen Belgisch PRT zijn? Dit terwijl steeds duidelijker wordt dat de militaire kaart trekken geen enkele oplossing brengt. Vredesactie vraagt dat de militaire aanwezigheid in Afghanistan wordt stopgezet.
 
De Belgische medewerking aan de oorlogsvoering in Afghanistan is slechts één voorbeeld van hoe ons land betrokken is bij oorlogen elders. De militaire transporten vanuit de Amerikaanse militaire basissen in Duitsland via de Antwerpse haven naar de oorlogszones in Irak en Afghanistan gaan nog steeds door.
 
Europa valt aan
 
De bommen vallen niet hier. Ze vallen duizenden kilometers verder weg, in Irak en Afghanistan. Toch wordt de oorlog van hieruit gevoerd. Europa dient als vertrekbasis voor wereldwijde militaire interventies. Het kader kan verschillen: NAVO, EU, Amerikaanse coalitie van de 'willing', VN. Ook de doelwitten variëren: Irak, Afghanistan, Libanon, Tsjaad, ... Maar het vertrekpunt niet: militaire basissen en civiele havens en luchthavens in Europa. Europa herbergt een uitgebreide militaire interventiemachine.
 
Ongeveer elke Europeaan woont wel in de buurt van een militaire basis die soldaten levert voor de aan de gang zijnde oorlogen of bij militaire of civiele infrastructuur die deze oorlogen mogelijk maakt. Een actueel overzicht vind u op http://mcmilitary.org/oorlog_vertrekt_vanuit_europa
 
De internationale actiedag "Oorlog vertrekt vanuit Europa" wil zichtbaar maken hoe Europa betrokken is in oorlogen elders. Naast België zijn acties gepland in Duitsland, Ierland, Italië, Finland, Groot-Brittannië, Polen, Spanje, Tsjechië en Zweden. De actie-oproep vindt u op http://europeanpeaceaction.org/european-day-action-against-military-infrast ructure
 
Meer foto's op: Indymedia.be
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie: 00 32 487/984 688
www.vredesactie.be

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |