menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
ICCO wil rol van vrouwen bij vredesprocessen op de kaart zetten

 
23 januari 2008 ICCO (Interkerkelijke Coördinatie Commissie Ontwikkelingssamenwerking) is op 14 januari gestart met de campagne 'Vrouwen staan sterker'. Vrouwen in (post)conflictlanden kúnnen een belangrijke rol vervullen bij conflict- en vredesprocessen, maar helaas worden ze nog te vaak niet meegenomen in deze processen. De hiertoe ingestelde VN resolutie 1325 wordt namelijk nog nauwelijks uitgevoerd. ICCO wil dat vrouwen in (post)conflict landen meebeslissen over de toekomst van hun land en roept Nederlandse vrouwen, en uiteraard ook mannen, op solidair te zijn met vrouwen in (post)conflictlanden.
 
Orzala Ashraf uit Afghanistan, Ruth Oijambo Ochieng uit Oeganda, Jyotsna Maskay uit Nepal en Colette Lespinasse uit Haïti zijn de vier vrouwen die in de ICCO campagne centraal staan. Allemaal sterke vrouwen die opkomen voor de rechten van de vrouw. Gedreven vrouwen die zeer gemotiveerd zijn hun vrouwelijke medemens een stem te geven, nu en in de toekomst. Zoals Ruth die in Oeganda vrouwen al tien jaar een platform biedt om hun (oorlogs)verhaal te vertellen en om hun rechten te leren. Of Jyotsna die in Nepal de campagne leidt 'Stop geweld tegen vrouwen'.
 
Vrouwen in Nederland kunnen Ruth, Colette, Orzala en Jyotsna steunen door het kopen van een symbool wat staat voor sterke vrouwen, door het sturen van een bemoedigende mail naar hen of door een financiële bijdrage. Daarnaast wil ICCO op 8 maart, internationale vrouwendag, minimaal 1325 vrouwen bij elkaar brengen om steun te betuigen voor de resolutie.
Geef de vrouwen in ontwikkelingslanden een stem en steun de vrouwen.
Kijk voor meer informatie op : www.vrouwenstaansterker.nl
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |