menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Debat over het Europees leger
 
Op 8 mei organiseerde het Haags VredesPlatform een debat over het 'Europees leger'. De discussie werd ingeleid door Wilbert van der Zeijden.
 
De inleiding is te beluisteren als MP3 audiobestand (6,2 MB, 42 min.). Door een technisch probleem is de opname helaas wat vervormd.
 
Wilbert van der Zeijden is politicoloog en coördinator van het Militarisme & Globalisering Project van het Transnational Institute in Amsterdam.
 
Binnen de Europese grondwet waren er plannen om een Europees leger te ontwikkelen dat slagvaardig zou zijn en buiten de Europese grenzen kon opereren.
 
Europese landen zouden volgens de grondwet de verplichting hebben voortdurend hun militaire slagkracht te vergroten. Door het niet ratificeren van de Europese grondwet zijn de procedures voor het Europees leger op genomen in het “verdrag van Lissabon”.
 
De steun voor deze ontwikkeling van de militaire structuren komt van vele kanten.
Meer conservatieve krachten zien vooral na 11 september 2001 de noodzaak voor de opbouw van een Europees leger, als antwoord op ‘nieuwe bedreigingen’, waaronder terrorisme, nucleaireproliferatie naar landen als Iran maar ook de toegenomen immigratiedruk worden gerekend.
Anderen steunen de ontwikkelingen vanuit het idee dat op deze manier juist beter een echt Europees buitenlands en defensiebeleid kan worden ontwikkeld, onafhankelijk van de Verenigde Staten.
 
Welke taken heeft dit Europees leger ,waar worden zij getraind,wie heeft het commando en wat is de stem van de Europese burger ?
Staat dit leger los van de NAVO of is het een aanvulling?
Wat kunnen wij als burgers doen om het debat rondom militarisering te doen herleven?
Wat is de rol van Nederland in het Europees leger?
 
Achtergrondinfo: De stille militarisering van Europa (opent PFD in nieuw venster).
 


 
Opname en © foto's 2009 Boyd Noorda Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |