menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2011 |
 
 
 
Haagse rechter wil meer informatie over Vredesvlagincident
 
Persbericht van vereniging Kerk en Vrede
 
Utrecht / Den Haag, 20 juni 2011 - De rechtszaak vanochtend tegen Kerk en Vrede voorzitter Henk Baars naar aanleiding van het tonen van een Vredesvlag op Veteranendag 2009 is aangehouden. De Haagse kantonrechter eist van het Openbaar Ministerie een uitgebreider proces verbaal waarin het optreden van de politie tegen Henk Baars rond die Vredesvlag nader wordt beschreven en toegelicht.
 
Vlaggenprotest voor  rechtbank
Vlaggenprotest bij de rechtbank
 
Zaak ten onrechte ingeperkt
 
De zaak stond maandagochtend op de rol als een 'eenvoudig zaakje tussendoor'. En zo probeerde de officier van justitie de kwestie ook te schetsen. Baars had niet voldaan aan het verzoek van de politie om zich te identificeren, ontkende dat ook niet en kon daarmee eenvoudig schuldig worden bevonden aan een strafbaar feit. Het verzoek van de verdediging om de betreffende politieman op te roepen om nader tekst en uitleg te geven, vond hij niet nodig en het zou bovendien een verspilling van schaarse middelen zijn om een politieman een ochtend op de rechtbank te laten verblijven.
 
De advocaat van Henk Baars, Meindert Stelling, vond dit een onacceptabele inperking van de zaak en in feite zelfs een vervalsing van het dossier. De kwestie van het wel of niet kunnen identificeren kwam voort uit en was onlosmakelijk verbonden met het door de politieman verzwegen vlagincident waarin hij Henk Baars had verordineerd een door deze over een dranghek gehangen regenboogkleurige vredesvlag te verwijderen. Toen deze hem naar de rechtsgrond hiertoe vroeg was het - ook door een bij dit gebeuren aanwezige journalist van het Nederlands Dagblad opgetekende - antwoord dat het tonen van een vredesvlag bij voorbijmarcherende veteranen respectloos zou zijn.
 
Volgens de verdediging gaat het hierom in deze zaak om een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting. Het staat eenieder vrij om zijn of haar mening publiekelijk te uiten en een politiefunctionaris dient hierover bij het bewaren van de openbare orde geen inhoudelijk oordeel te hebben. Zowel de opdracht de vlag te verwijderen als die om zich te identificeren zijn volgens de advocaat niet meer dan vormen van intimidatie en machtsmisbruik. Overigens verklaarde de officier ook impliciet in zijn betoog dat het verzoek om een identificatiebewijs door de politieman te maken had met een het feit dat een grotere groep mensen zich met de zaak was gaan bemoeien. En met de politie moet je geen hele gesprekken aangaan, aldus de officier. 'Daar is ze niet voor.'
 
Publieke steun
 
Dat de zaak van een breder belang was, bleek niet alleen uit de beslissing van de rechter om de zaak aan te houden, maar ook uit het feit dat de publieke tribune uitpuilde met mensen vanuit de Haagse en landelijke kerken en vredesbeweging. Al voor aanvang van de rechtszaak hadden zich enkele tientallen mensen bij de ingang van het Paleis van Justitie verzameld om daar met het tonen van vredesvlaggen het recht op de vrijheid van deze bescheiden vorm van meningsuiting te benadrukken. Binnen enkele minuten stond daar ook een politieman bij die, na telefonische consultatie van zijn meerderen, meedeelde dat deze actie zich op het randje van een niet aangemelde demonstratie bevond maar dat hij er, gezien de tekst op de vlaggen, 'vrede mee kon hebben'. Hoewel dit keer positief, was ook deze beslissing gebaseerd op een inhoudelijke mening van de politiefunctionaris.
 
Bij het binnentreden van het gerechtsgebouw moesten de meegebrachte vlaggen worden ingeleverd. De advocaat mocht de zijne behouden, omdat hij deze wilde aanvoeren als bewijsmateriaal.
 
Oproep tot actie
 
Overigens liet de officier in zijn betoog doorschemeren dat de Haagse politie bij Veteranendag altijd was voorbereid op verstoringen van de openbare orde door tegenstanders van het militaire apparaat. Daartoe hield men van alles achter de hand en was de politie zo'n dag extra alert op alles dat ook iets in die richting wees. 'En dan blijkt het enige dat je ziet zo'n lullige vredesvlag te zijn,' aldus de officier.
 
De vereniging Kerk en Vrede interpreteert dit als een oproep om op de komende Veteranenendag (aanstaande zaterdag, 25 juni) massaal de Vredesvlag uit te steken. Bij langs de kant van het nationale defile in Den Haag, bij manifestaties elders in het land of gewoon vanuit het eigen woonhuis. Om juist ook op deze dag uiting te geven aan de mening dat vrede tot stand dient te komen via geweldloze weg en niet via de inzet van militairen. Vredesvlaggen (met de woorden 'VREDE', 'PEACE' of 'PACE') zijn nog altijd te koop bij Kerk en Vrede.
 
- Kerk en Vrede is inmiddels al 87 jaar een vereniging van mensen binnen en buiten de kerken die zich inzetten inzetten voor ontwapening en geweldloosheid. Ze werd opgericht in 1924 en is daarmee de oudste nog steeds bestaande vredesorganisatie in Nederland.
 
- Henk Baars woont in Den Haag, werkt daar bij de Protestantse stichting voor Stad en Kerk (STEK) en gaat regelmatig voor in de Haagse Rooms-Katholieke Dominicuskerk.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie over de exacte gang van zaken op 27 juni 2009, foto's van de vlaggenactie hedenochtend en de pleitnota van de advocaat is te vinden op de website van Kerk en Vrede, www.kerkenvrede.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2011 |