menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2011 |
 
 
 
Tamilvrouwen slachtoffer vergeten conflict Sri Lanka
 
Door Jan Schaake en Henk Zandvliet
 
Tamilvrouwen 22 december 2011 - In deze week waarin 3FM Serious Request aandacht vraagt voor moeders in conflictgebieden, bracht de International Crisis Group een alarmerend rapport uit over het geweld tegen vrouwen in het door Tamils bewoonde noorden en oosten van Sri Lanka.
 
Dit deel van het eiland had tientallen jaren lang te lijden onder de gewelddadige strijd van de Tamil Tijgers voor een onafhankelijke staat. De afgelopen jaren heeft Nonviolent Peaceforce, met financiële ondersteuning van de Nederlandse ambassade in Colombo en van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid geprobeerd om langs geweldloze weg bij te dragen aan een vreedzame oplossing: via bemiddeling tussen de partijen, maar ook door waarneming van en rapportages over gewelddadigheden van zowel de Tamil Tijgers als het Srilankaanse leger.
 
Al eerder was er sprake van interventies door het Indiase leger (1987-1990) en Noorse diplomaten (1999-2004), maar ook deze brachten geen duurzame vrede. In het voorjaar van 2009 maakte het Srilankaanse leger met een overmaat aan geweld en ten koste van duizenden burgerdoden een einde aan de onafhankelijkheidsstrijd. De wijze waarop dit gebeurde, leidden tot internationale reacties van grote afschuw en zorg. En de internationale gemeenschap riep de Srilankaanse regering op om na deze militaire "oplossing" ook samen met de Tamilbevolking te komen tot een politieke oplossing en om te werken aan verzoening met en economische ontwikkeling van deze achtergestelde bevolkingsgroep. De Nederlandse regering besloot de afgelopen jaren zelfs de ontwikkelingsrelatie met Sri Lanka, die in het profiel "veiligheid en ontwikkeling" stond, af te bouwen. Daarna verdween Sri Lanka al snel uit de aandacht en daarmee ook het feit dat de Srilankaanse regering bar weinig ondernam om tot een betere verhouding met de Tamilbevolking te komen.
 
In haar op 20 december jl. gepubliceerde rapport wijst de gezaghebbende International Crisis Group niet alleen op het feit dat er in de door Tamils bewoonde gebieden bitter weinig aan verzoening en wederopbouw is gebeurd. Het rapport vraagt vooral aandacht voor het feit dat het Srilankaanse leger op een ongekende manier blijft huishouden en dat met name vrouwen het slachtoffer zijn.
 
Doordat veel mannen in de gewapende strijd het leven lieten of daarna gevlucht zijn, moeten tienduizenden vrouwen alleen de kost verdienen voor henzelf en hun kinderen. Er is sprake van seksueel geweld op grote schaal en ook worden veel vrouwen gedwongen tot prostitutie. In plaats van de kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes te onderkennen, negeert de regering het hele probleem. Ze gaat voorbij aan de talloze meldingen van seksueel geweld door het regeringsleger en neemt beslissingen die veelal ten koste gaan van de toch al kwetsbare positie van vrouwen. Volgens de International Crisis Group komt dit mede omdat in de hogere regionen van krijgsmacht en regering nauwelijks vrouwen te vinden zijn.
 
Op 11 augustus jl. schreef minister Rosenthal aan de Tweede Kamer over de situatie van de Tamils in Sri Lanka, dat "mocht er aan het einde van dit jaar nog geen vooruitgang zijn, dan moet de EU zich beraden over andere mogelijkheden." En afgelopen maandag ondertekenden drie ministeries, vier onderzoekinstellingen en meer dan 35 niet-gouvernementele organisaties het tweede Nationaal Actie Plan in het kader van VN-Veiligheidsraadresolutie 1325 over de rol van vrouwen in gewapende conflicten. Ook dat schept verplichtingen.
 
Wij hebben daarom een 'serious request' aan de Nederlandse regering: spreek de regering van Sri Lanka aan op de situatie van de Tamilvrouwen en -meisjes in het noorden en oosten van het land en zet u in Europees verband in voor de verbetering van hun positie. Het is daarvoor de hoogste tijd.
 
Download het rapport Sri Lanka: women’s insecurity in the north and east (PDF, opent nieuw venster).
 
Jan Schaake en Henk Zandvliet
secretaris resp. voormalig directeur van NEAG, de Nederlandse lidorganisatie van Nonviolent Peaceforce en één van de ondertekenaars van het Nationaal Actieplan 1325.
Foto: International Crisis Group
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2011 |