Vredesduif met olijftak in snavel.

No Border Camp 2022

8-8-2022 Van 8 t/m 13 augustus vond het No Border Camp 2022 plaats in Rotterdam. Enkele honderden internationale activisten kwamen samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en meer in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. 'Abolish Frontex' was een belangrijk speerpunt van het kamp.

 

Op 9 augustus hield een groep deelnemers een kleine actie met spandoeken, folders en toespraken bij het Nationale Nederlanden cafť. Nationale Nederlanden is een grote aandeelhouder van het bedrijf dat de grensmuur tussen Polen en Belarus bouwt.

Op 13 augustus was er een sit-in in de terminal van Rotterdam The Hague Airport, met spandoeken, flyers en toespraken als protest tegen uitzettingsvluchten die regelmatig plaatsvinden vanaf deze luchthaven. Op 11 augustus was er al een solidariteitsdemonstratie gehouden bij het detentiecentrum op deze luchthaven.

Het kamp, inclusief zijn acties en workshops, heeft aandacht gevraagd voor het repressieve en gemilitariseerde grens- en migratiebeleid van Nederland en de EU, op een moment dat dat nieuwe hoogten bereikte met muren, racisme, geweld en pushbacks aan en voorbij de grenzen. "Het No Border Camp brengt mensen samen om een beweging te bouwen tegen het verschrikkelijke, racistische Europese grensbeleid en in actie te komen tegen de profiteurs ervan, zoals wapenbedrijven", aldus Noah van de organisatie van het kamp.

Abolish Frontex is een gedecentraliseerd en autonoom netwerk van op het moment zo'n 130 groepen en organisaties uit EU-landen en daarbuiten. Het doel van de afschaffing van Frontex is niet om het EU-grenswachtagentschap Frontex te hervormen, te verbeteren of te vervangen door meer van hetzelfde. Maar veeleer gericht op het beleid en het systeem dat Frontex op zijn plaats houdt. Abolish Frontex zet zich in voor beŽindiging van het EU-grensregime, ontmanteling van het grens-industriŽle complex en het opbouwen van een samenleving waarin mensen vrij kunnen bewegen en leven.

Het kamp werd georganiseerd door een coalitie van activisten van verschillende groepen in Nederland en volgt de eerdere No Border Camps in Rotterdam (2013) en Wassenaar (2019). Het kamp eindigde in 2019 met de bezetting van het dak van het NAVO Communications and Informations Agency in Den Haag, om te protesteren tegen de rol van de NAVO bij het op de vlucht slaan van mensen en haar betrokkenheid bij grensbewaking op de Middellandse Zee.

Verslagen van alle activiteiten met foto's:†https://nobordercamps.eu

Bron: No Border Camps