Vredesduif met olijftak in snavel.

Ontwikkeling AI-wapens in VS

25-3-2021 De VS en zijn bondgenoten moeten autonome wapensystemen gaan omarmen, zegt een speciale veiligheidscommissie. Als het Westen geen wapens met kunstmatige intelligentie gaat ontwikkelen, doet China dat wel, redeneert ze. In de commissie zitten opvallend veel bestuurders van techbedrijven. De Campaign To Stop Killer Robots noemt de voorstellen onverantwoordelijk.

 

De Amerikaanse National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) spreekt dreigende taal. In haar eindrapport aan de president en het congres zegt de commissie: als er nu geen actie wordt ondernomen, gaat het Westen onherroepelijk het onderspit delven in komende militaire conflicten. Volgens de NSCAI zijn de VS en haar bondgenoten onvoorbereid op de toekomst van kunstmatige intelligentie en geven ze daarmee de vijand vrij spel. De Westerse wereld mag dan wel vasthouden aan een internationaal verbod op AI-wapens, China en Rusland gaan zich daar zeker niet aan houden, zo schrijft de commissie.

Het NSCAI-rapport heeft uiteraard ook tegenreacties opgeroepen, zoals van de 'Campaign To Stop Killer Robots'. Deze NGO zegt dat de voorstellen van de commissie zullen leiden tot een "onverantwoordelijke wapenwedloop". "Dit is een schokkend en beangstigend rapport, dat kan leiden tot de proliferatie van AI-wapens die zelfstandig beslissen over het beŽindigen van mensenlevens", aldus woordvoerder Noel Sharkey.

Lees meer hierover

25-3-2021