Vredesduif met olijftak in snavel.

Kunstmatig intelligente wapens

25-4-2024 In Oekra´ne worden autonome dodelijke wapens met kunstmatige intelligentie gebruikt. De kunstmatige intelligentie kiest zijn doel en beslist wel of niet te schieten. Zonder menselijke inmenging. 'Sommige waarnemers vrezen een toekomst waarin zwermen goedkope AI-drones door wie dan dan ook kunnen worden gelanceerd om een specifiek persoon uit te schakelen, met behulp van gezichtsherkenning.'

 

Dodelijke AI-wapens zijn er: hoe kunnen we ze beheersen?


De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vergadert aanstaande september over 'autonome dodelijke AI-wapens'. Ondertussen worden autonome dodelijke AI-wapens al gebruikt in de oorlog in Oekra´ne:

á

'Ik denk dat het nu redelijk geaccepteerd is dat ze in Oekra´ne al zijn overgestapt op volledig autonome wapens, omdat de elektronische storing van op afstand bestuurde wapens zo effectief is', zegt Stuart Russell, computerwetenschapper aan de Universiteit van CaliforniŰ, Berkeley, en een vooraanstaand campagnevoerder tegen AI-wapens in het Britse wetenschappelijke blad Nature.

á

Militaire commandanten zoals Yaroslav Honchar uit Oekra´ne hebben gezegd dat het land 'al volledige robotoperaties uitvoert, zonder menselijke tussenkomst,' aldus Nature.

Bron: Nature