Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 43

24-10-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
- Het einde van de interventie-manie
- Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

Vertaald bericht:


Het einde van de interventie-manie

Het tijdperk dat het Westen enthousiast kon zijn over militaire interventies is voorbij. Twee onlangs gepubliceerde rapporten die zijn geschreven in het hart van het Britse establishment - over Irak en LibiŽ - produceren het grafschrift. Allebei vellen een vernietigend oordeel; samen ontleden ze de pleidooien voor interventie zowel in de variant van de neoconservatieven als die van de neoliberale haviken scherp. Hoewel ze zich vrijwel geheel concentreren op de besluitvorming in het Britse regeringscentrum Whitehall, zullen Amerikanen en anderen - AN veel van de kwalen herkennen die ook hun eigen regering teisteren.
(..)


Dit is de kern van het probleem: De cruciale fout van militaire interventies is niet een gebrek aan coŲrdinatie, geheimzinnigheid of oneerlijkheid, hoewel die allemaal zeker voorkomen. De crux is de ijzeren wet van het georganiseerde geweld: interventie is oorlog en oorlog gaat hen die kiezen voor het gevecht overheersen, hoezeer ze ook denken dat zij de baas zijn. Dit werd zowel in het Iraakse als het Libische geval duidelijk, omdat er geen einde kwam aan de militaire actie terwijl de oorspronkelijke doelstellingen waren bereikt, doordat opties voor onderhandelingen werden afgewezen en door de manier waarop militarisme elke aspiratie voor bevrijding de kop indrukte die daarvoor mogelijk bestond. In allebei de gevallen werden degenen die geloofden in een snelle, schone toepassing van geweld, misleid.


Lees het hele artikel van Alex de Waal in de Boston Review (VS), 13 oktober 2016


==============================

Onvertaalde berichten:


Wapenverkopen aan Arabische heersers maken Midden-Oosten niet veiliger
Kunnen wapenleveranties aan repressieve heersers helpen om "gewelddadig islamistisch extremisme" te verslaan? Uit interviews met personen die betrokken waren bij geweld in Egypte tussen de jaren 1970 en 1990 komt een beeld naar voren dat nieuwe mensen de wapens zullen blijven opnemen tegen hun heersers zolang onderdrukking van regeringswege in het Midden-Oosten doorgaat.
Informed comment (VS), 20 oktober 2016

Militaire aanvallen op "ziekenhuis-schilden": Wet draagt zelf deels schuld
Van de oorlog in Afghanistan en de door de VS gesteunde Saudische interventie in Yemen, tot aan de IsraŽlische bezetting van Palestina en de Syrische burgeroorlog: ziekenhuizen worden steeds vaker doelwit van militaire aanvallen. Wat al deze voorbeelden samenbindt is dezelfde vooronderstelling: als instellingen voor gezondheidszorg "ziekenhuis-schilden" worden voor vijandelijke strijders verliezen zij de beschermde status die de Geneefse Conventies aan hen toekent.
Just Security (VS), 20 oktober 2016


Waarom is de waarheid over SyriŽ zo moeilijk te ontcijferen?
De waarheid over SyriŽ is dat - ongeacht hoe de oorlog afloopt - SyriŽ vernield is en dat de toekomst van het land bloederig en uitzichtloos is. En dat - ongeacht de regionale en geopolitieke 'winnaars' van het conflict - het Syrische volk al verloren heeft.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 19 oktober 2016


LibiŽ is in de steek gelaten
Als vrede en nationale eenheid in LibiŽ ver weg lijken, vijf jaar na de val van het regime van Khadaffi, dragen westerse machten en de internationale gemeenschap een groot deel van de verantwoordelijkheid.
openDemocracy (VS), 18 oktober 2016


Bij nadering winter: 75.000 Palestijnen in Gaza nog steeds dakloos door IsraŽlische luchtaanvallen
Er wordt een crisis verwacht de komende winter voor Palestijnen wier huizen werden vernield tijdens het verwoestende IsraŽlische offensief van 2014 tegen Gaza. Zo'n 75.000 Palestijnen zijn nog steeds ontheemd nadat ze hun huizen kwijtraakten.
Ma'an News Agency (Palestine), 17 oktober 2016


Bevrijding Mosul zal niet einde van IS betekenen
Het offensief om de stad Mosul te heroveren zou een belangrijk keerpunt kunnen zijn in de strijd tegen Islamitische Staat. Maar de bevrijding van de stad zal niet het eind van IS betekenen.
The Converstation (GB), 17 oktober 2016


Goede doden in Mosul, slechte doden in Aleppo
Terwijl het door de VS gesteunde offensief in Mosul in Irak begint, bereiden de mainstream media het Amerikaanse volk er al op voor dat de terroristen de schuld zullen krijgen van de burgerdoden die zullen vallen. Maar voor Aleppo in SyriŽ gelden de tegenovergestelde regels.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 17 oktober 2016


Stop alle ingrijpen in SyriŽ, laat het volk over de eigen toekomst beslissen
Britse politici die roepen om ingrijpen in de Syrische burgeroorlog negeren de lessen die we geleerd hebben van LibiŽ en Irak, en riskeren een grotere oorlog als gevolg.
Middle East Eye (Internationaal), 13 oktober 2016


Invloed houden in Afghanistan
Ondanks de beloften van president Obama voor een terugtrekking uit Afghanistan maakt de VS zich klaar voor een langdurig verblijf.
Foreign Policy in Focus (VS), 13 oktober 2016


Afghaanse regering staart naar afgrond
Jarenlang zat Afghanistan vast in een patstelling: de Taliban waren niet aan het verliezen en de Afghaanse regering was niet aan het winnen. Maar als we kijken naar de dagelijkse berichten vanuit het land moet je wel tot de conclusie komen dat de Taliban nu aan de winnende hand zijn.
Geopolitical Futures (VS), 10 oktober 2016


Geven westerse landen om Yemenitische levens of Saudisch bloedgeld?
Hoeveel is het leven van een Yemenitische vrouw of man waard? Niet veel, vindt het Saudische regime dat sinds maart vorig jaar al bezig is om het volk van Yemen te bombarderen en uit te hongeren. Niet veel, vinden ook de westerse sponsoren van de Saudi's, die het regime voorzien van wapens, militaire training, logistieke steun en diplomatieke ruggesteun voor zijn vuile interventie-oorlog.
Medea Benjamin in Common Dreams (VS), 10 oktober 2016


Activisten Vrouwenboot naar Gaza weer op vrije voeten en niet ontmoedigd
De Vrouwenboot naar Gaza was de eerste geheel door vrouwen georganiseerde vloot. Zij had als doel om de rol van Palestijnse vrouwen in de strijd om zelfbeschikking en de effecten die specifiek vrouwen ondervinden van de bezetting voor het voetlicht te halen.
Waging Nonviolence (VS), 7 oktober 2016

24-10-2016