Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 45

8-11-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij
- Eindelijk de Vietnam-oorlog "winnen" - in Afghanistan
- Zeven historische wapenfeiten van de invasie van Irak uit 2003
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Beproevingen Aleppo zijn zeker nog niet voorbij
Ze houden de acht doorgangen naar West-Aleppo open, uitsluitend voor het geval dat... Er zijn geen luchtaanvallen door Syrische of Russische vliegtuigen meer geweest op het omsingelde oosten van de stad - ondanks de tegen de regering gerichte bommen van Jabhat al-Nusra en hun merendeels islamistische bondgenoten. Het Syrische leger heeft zijn vijanden 15 kilometer ver van de stad teruggedrongen in noordelijke richting, waarbij in de afgelopen zes dagen meer dan 80 burgers zijn gedood en het offensief van de milities is mislukt, zoals te voorspellen was.


Niet dat de Verenigde Naties vergeten kan worden. "Geschokt en vervuld van afschuw" waren ze natuurlijk en Staffan de Mistura, de VN-gezant, heeft het oude dreigement van de 'oorlogsmisdaden' weer van stal gehaald, deze keer gericht tegen de vrienden van het Westen, de 'gematigde' rebellen van Oost-Aleppo - met wie hij een paar weken geleden nog erg graag wilde praten - en niet zozeer tegen het regime van Bashar al-Assad. Maar het gemekker van de VN zal geen verschil uitmaken. Evenmin als de met een merkwaardige Keltische uitdrukking kracht bijgezette vrees van John Kerry dat Aleppo aan 'gruzelementen' zal worden geslagen (smithereens, oorspronkelijk een Iers woord) ook maar het minste resultaat zal hebben.


En toch hoopt de Syrische regering nog dat meer burgers - en ook militiemannen - het belegerde oosten zullen verlaten en het mogelijk maken dat de enclave wordt ingenomen zonder een nieuwe oorlog. Alles hangt nu af van drie mannen: de commandant van het Syrische garnizoen in Aleppo, het hoofd van Baathpartij in de stad en de chef - wie dat dan ook moge zijn - van de Jabhat al-Nusra militie en hun bondgenoten van Ahrar al-Sham en andere groeperingen, die de 200.000 tot 300.000 burgers in Oost-Aleppo verdedigen of in gijzeling houden (kies het gewenste alternatief zoals gewoonlijk).


Lees het hele artikel van Robert Fisk in The Independent (GB), 1 november 2016

==============================

Onvertaalde berichten:


De oorlog in SyriŽ is niet te winnen. Maar wel te beŽindigen
Linkse politieke bewegingen zijn grondig verdeeld over het conflict. Maar we moeten het tenminste eens worden over een aantal principes om de oorlog in SyriŽ te beŽindigen.
Phyllis Bennis in The Nation (VS), 31 oktober 2016


Eindelijk de Vietnam-oorlog "winnen" - in Afghanistan
Het gebruik van 'speciale operaties' en drones geeft de Amerikaanse strijdkrachten de vrijheid waar ze naar gestreefd hebben sinds de Vietnam-oorlog: de vrijheid om ongemerkt dood en verderf te zaaien.
Common Dreams (VS), 30 oktober 2016


VS en al-Qaida zijn feitelijk bondgenoten
Diep verstopt in de New York Times van 29 oktober zat een onwillige erkenning dat de door de VS bewapende 'gematigde' rebellen in SyriŽ hun Amerikaanse wapentuig gebruiken om een offensief van al-Qaida te steunen.
Robert Parry in Consortiumnews.com (VS), 29 oktober 2016


Zeven historische wapenfeiten van de invasie van Irak uit 2003
Hier is een lijst van de meest opmerkelijke en nog steeds doorwerkende gevolgen van de door de VS geleide invasie van Irak, die in maart 2003 begon.
CounterPunch (VS), 28 oktober 2016


Is het afgelopen voor de Islamitische Staat? Vijf mogelijke scenario's
Het volgende doelwit op de agenda van de coalitie na Mosul is Raqqa in SyriŽ, de hoofdstad van IS. Mogelijk is het nog maar een kwestie van tijd voor het gebied van het 'kalifaat' van IS niet meer bestaat. Wat gebeurt er dan met IS?
The Conversation (GB), 28 oktober 2016


Een "grimmig" aantal alternatieven (interview met Noam Chomsky)
Met de recente toevoeging van Russisch militair machtsvertoon in SyriŽ en de voortdurende inzet van de Amerikaanse luchtmacht in de regio is de situatie in SyriŽ meer gespannen dan ooit. Een interview met Noam Chomsky over SyriŽ en Amerikaanse buitenlandse politiek.
Truthout (VS), 27 oktober 2016


Overname IsraŽlische veiligheidsdiensten door kolonisten 'verontrustend'
De kolonistenbeweging heeft zich meester gemaakt van verschillende hoge posities in het IsraŽlische veiligheidsapparaat. Dit weerspiegelt de bredere trends in de IsraŽlische samenleving.
Jonathan Cook in Al Jazeera (Qatar), 27 oktober 2016


Geweld is onvervreemdbaar eigen aan IsraŽlische blokkade Gaza
Dagelijks leven de Palestijnen in de Gazastrook in angst voor de volgende, door de VS gefinancierde, aanval door de IsraŽlische regering.
Other Words (VS), 26 oktober 2016


Waarom helpt de VS Saudi-ArabiŽ om de toekomst van Yemen te vernietigen?
De verdenking bestaat dat Saudi-ArabiŽ en diens bondgenoten uit de Golfstaten met opzet de basis van het plattelandsleven in Yemen aan het vernietigen zijn. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat het land uiteindelijk - als de oorlog ooit voorbij is - totaal afhankelijk is van voedselimporten, waarvan op dit moment al het merendeel via de Golfstaten komt. En ze roepen nu de VS op om zijn betrokkenheid in het conflict te vergroten, en zo een politieke oplossing tot stand te brengen die gunstig is voor de Saudische belangen.
Informed Comment (VS), 26 oktober 2016


Strijd om drone-programma aan het licht te brengen
Als u zich ongemakkelijk voelt bij de idee van geheime wetgeving die gebruikt wordt om moorden door de regering te rechtvaardigen, bent u in goed gezelschap. Dit soort geheimhouding staat zonder meer op gespannen voet met de fundamentele principes van onze democratie.
American Civil Liberties Union (VS), 25 oktober 2016


Tegen de no-fly zone
Een 'no-fly zone' in Syriť is geen humanitaire reactie - het is een oproep tot oorlog.
Jacobin (VS), 20 oktober 2016


De handdoek in de ring
Wat het failliet van het beleid van het Witte Huis betekent voor IsraŽliŽrs en Palestijnen.
Tomdispatch (VS), 18 oktober 2016

8-11-2016