Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 49

5-12-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Zonder tegenspraak zullen leugens Bush over Irak ons blijven achtervolgen onder Trump
- Groeiende extreem-rechtse nationalistische bewegingen zijn anti-moslim en pro-IsraŽl
- Putin en het nieuwe Midden-Oosten
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.


==============================


Vertaald bericht:


Zonder tegenspraak zullen de leugens van Bush over Irak ons blijven achtervolgen onder Trump
Met het oog op de kolossale misleiding door de regering Bush, zei Barack Obama, nog voor hij officieel in 2009 het ambt aanvaardde: "We moeten vooruitkijken, in plaats van achterom te kijken." Met andere woorden, hij besloot de leugenachtige invasie van Bush te negeren, een invasie die nog steeds naklinkt in het huidige bloedbad in het Midden-Oosten, met inbegrip van het ontstaan van ISIS. Maar het feit dat niemand verantwoordelijk werd gesteld, heeft nu tot gevolg, dat veel van de architecten van de invasie in Irak, van generaal David Petraeus tot en met John Bolton, toe kunnen treden tot de regering van Trump en ons leiden naar een nieuwe oorlog met Iran.


Medea Benjamin ter gelegenheid van het CODEPINK Tribunaal
Common Dreams (VS), 2 december 2016

==============================


Onvertaalde berichten:

Groeiende extreem-rechtse nationalistische bewegingen zijn anti-moslim en pro-IsraŽl
Het kan voortkomen uit cynische tactische overwegingen of uit werkelijke overtuiging. Maar hoe dan ook: de meest succesvolle leiders van de opkomende extreem-rechtse nationalistische beweging - met hun ongebreidelde en roekeloze angstzaaierij als het om moslims gaat - keuren niet alleen antisemitisme af maar hebben ook steevast steun aan IsraŽl op hun politieke agenda staan. En in veel gevallen heeft de al even extreem-rechtse IsraŽlische regering op haar beurt steun aan die bewegingen uitgesproken.
Glenn Greenwald in The Intercept (VS), 30 november 2016


Winnen: Trump doet niets liever, maar Amerikaanse generaals zijn vergeten hoe je dat doet
Trump weet zo goed als niets over ISIS, ťťn van de vele gaten in zijn ontwikkeling die binnenkort wel opgevuld zullen worden als hij te maken krijgt met de harde werkelijkheid. Maar op het punt van Amerikaanse generaals zou de toekomstige president wel eens iets op het spoor kunnen zijn.
TomDispatch (VS), 29 november 2016


Oorlog met alleen presidentiŽle goedkeuring is ongrondwettig
De regering-Obama heeft besloten om de bevoegdheid die het Congres al vijftien jaar geleden verleende om oorlog te gaan voeren tegen de daders van de aanslagen van '11 september' nog verder op te rekken. Ditmaal voor een onwettige oorlog tegen een groep in SomaliŽ die nog niet eens bestond op het moment van de aanslagen.
Antiwar.com (VS), 29 november 2016


Suez: Einde van de Europese wereldrijken
Zestig jaar geleden begon de Arabisch-IsraŽlische oorlog rond het Suezkanaal. Een conflict dat nu zo goed als vergeten is - hoewel het voor alle betrokkenen een groot historisch keerpunt betekende.
EricMargolis.com (VS), 26 november 2016


Putin en het nieuwe Midden-Oosten
De verkiezing van Trump zal autocraten in het Midden-Oosten nieuwe moed geven, en bovendien ruimte maken voor de groei van Russische invloed in de regio.
openDemocracy (VS), 24 november 2016


Wat moeten Palestijnen verwachten: Kan het onder Trump nog erger worden?
Met steeds meer angst en beven wordt toegekeken hoe de toekomstig president van de VS zijn overgangsteam versterkt met mensen die in staat zijn om een nachtmerrie-scenario werkelijkheid te laten worden. Niet alleen voor Amerikanen maar ook voor de rest van de wereld. Voor de Palestijnen zijn de voortekenen echter nůg onheilspellender.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 23 november 2016


Britse parlement neemt meest ingrijpende aftap-wet in democratische geschiedenis aan
U heeft het misschien niet gemerkt door de grote gebeurtenissen in de wereld van de laatste paar weken, maar het Britse parlement heeft pas geleden de Investigatory Powers Bill van de Britse regering goedgekeurd. Deze wet vertegenwoordigt een nieuw niveau van afluister- en aftappraktijken die verder gaan dan in enige eerdere wet op dit gebied in een democratische samenleving.
The Conversation (GB), 23 november 2016


Trump's militariseringscampagne
De autoritaire stijl en persoonlijkheid van toekomstig president Donald Trump, die in overweldigende mate aanhangers van een autoritair bewind aantrokken, tonen zichzelf in de keuze van de leden voor zijn team voor nationale veiligheid.
CounterPunch (VS), 23 november 2016


De nieuwe vrienden van IsraŽl in Trump's Witte Huis
De leiders van IsraŽl en hun rechtse Joodse bondgenoten in de VS hebben geen probleem met antisemitisme, zolang de antisemiet in kwestie het Zionisme maar steunt. Maar als een antisemiet ook een Zionist kan zijn, dan zijn antisemitisme en anti-Zionisme dus niet hetzelfde.
Common Dreams (VS), 23 november 2016


Een voorstander van marteling als nieuwe CIA-directeur
De folteraars van de CIA kunnen verlicht ademhalen nadat toekomstig president Trump een voorstander van "verbeterde ondervragingstechnieken" voorstelde als de nieuwe CIA-directeur.
Ray McGovern in Consortiumnews.com (VS), 19 november 2016


Amerikaanse drone-piloot: "Geen idee hoeveel mensen ik gedood heb"
Het Amerikaanse programma van sluipmoorden door middel van drones belichaamt de misdadigheid van de regering-Obama en van de Amerikaanse machinerie van leger en inlichtingendiensten.
World Socialist Web Site (Internationaal), 9 november 2016


5-12-2016