Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 03

16-1-2017 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- Britten en Fransen zetten rem op laatste poging Obama om Syrische regering in VN te veroordelen
- Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?
- Gaat Trump het kernenergie-akkoord met Iran naar de prullenbak verwijzen?
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Britten en Fransen zetten rem op laatste poging Obama om Syrische regering in VN te veroordelen
Weerstand tegen een door de VS voorbereide resolutie van de Veiligheidsraad om het Syrische regime en ISIS te veroordelen voor het gebruik van chemische wapens komt uit onverwachte hoek - Groot-BrittanniŽ en Frankrijk. Beide landen hebben tot drie keer toe de behandeling van het voorstel uitgesteld. Ze zullen nu waarschijnlijk wachten tot het presidentschap van Trump om een nieuwe poging te wagen. Maar Trump wil wat betreft SyriŽ juist graag samenwerken met Putin.

Diplomaten bieden meerdere verklaringen voor het uitstel: meer steun zoeken bij pas aangetreden nieuwe leden van de Veiligheidsraad, vrees voor schade aan het politieke overleg over SyriŽ dat op 23 januari begint in Kazachstan of voor negatieve gevolgen voor de waarnemersmissie van de VN in Aleppo.

Maar overheersend is de angst dat een nieuwe confrontatie met Rusland (onvermijdelijk als de resolutie in stemming wordt gebracht) op het moment dat Trump de macht overneemt zou kunnen leiden tot een boomerangeffect tegen de VN van de kant van de aantredende regering in de VS.


John Hudson bij Foreign Policy, 12 januari 2017

==============================


Onvertaalde berichten:

Hoe konden jihadisten de Syrische opstand gaan beheersen?
Over een paar weken is de Syrische oorlog alweer zes jaar aan de gang. In die periode is de revolutie verworden tot een burgeroorlog die uitgevochten wordt door de plaatselijke stromannen van regionale grootmachten, en die gekenmerkt wordt door een heftig sektarisme.
The National (VAE), 12 januari 2017


Gaat Trump het kernenergie-akkoord met Iran naar de prullenbak verwijzen?
Als je de commentaren op de rampen die de wereld kan verwachten als Donald Trump eenmaal in het Witte Huis zit op een stapel legt, krijg je een lange lijst verontrustende scenarios. Eťn daarvan gaat over een crisis met Iran.
TomDispatch (VS), 12 januari 2017


Terwijl Trump het gemunt heeft op het Iran-akkoord: kunnen Iraanse reformisten de dood van Rafsanjani overleven?
De demonstraties bij de begrafenis van Hashemi-Rafsanjani laten zien dat het verlangen naar verandering en hervormingen in Iran nog even sterk is als altijd, en dat mensen iedere gelegenheid aangrijpen om hun tegenstand tegen de harde lijn van de geestelijken van het regime tentoon te spreiden. Onder deze omstandigheden zou het absoluut niet helpen als buitenlandse grootmachten zich proberen te bemoeien met de binnenlandse politiek van Iran.
Informed Comment (VS), 11 januari 2017


Verhuizen van Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou gevaarlijke provocatie zijn
Als de VS doorgaat met het plan van Republikeinse senatoren om de Amerikaanse ambassade in IsraŽl te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, zal niemand de gevolgen kunnen voorspellen.
Phyllis Bennis in Institute for Policy Studies (VS), 10 januari 2017


Respijt, geen verzoening
Het staakt-het-vuren in SyriŽ en de komende vredesbesprekingen in Astana zouden het begin kunnen zijn van een lange ontknoping van de oorlog in het verscheurde land.
Vijay Prashad in The Hindu (India), 10 januari 2017


Wat er van Turkije is geworden
Henry Kissinger heeft eens gezegd dat Amerika geen permanente vrienden of vijanden heeft, maar alleen belangen. Hetzelfde geldt voor het Turkije van Erdogan.
CounterPunch (VS), 6 januari 2017


Yemen: een catastrofe aan de rand van het Arabisch schiereiland
Op de punt van het Arabische schiereiland woedt nu al bijna twee jaar de rampzalige oorlog in Yemen. Hoe kwam het land hiertoe? En wat zijn de vooruitzichten om een wending in de situatie te brengen?
The Conversation (GB), 6 januari 2017


Onderzoek wijst op plan van Pentagon om Obama's SyriŽ-beleid te ontwrichten
De omstandigheden rond de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten tegen twee posities van het Syrische leger op 17 september vorig jaar duiden erop dat het mogelijk geen vergissing was maar een poging om het beleid van president Obama te saboteren. Hierin werden acties tegen de strijdkrachten van IS en het Nusra-front gecoŲrdineerd met Rusland als onderdeel van een akkoord over een staakt-het-vuren tussen de VS en Rusland.
Gareth Porter in Truthdig (VS), 6 januari 2017


Arabische winter
De Arabische Lente kwam niet in volle bloei in Algerije, vooral vanwege de ervaring met onrust in het land in de jaren 1990. Wat er met LibiŽ en SyriŽ is gebeurd betekende een verdere ontmoediging van enige soort van opstand.
Vijay Prashad in Frontline (India), 5 januari 2017


SyriŽ: is er nog debat over mogelijk?
Het geweld en de polarisatie in de lange oorlog in SyriŽ kunnen leiden tot een geestelijke verlamming. Alleen een beleid gebaseerd op recht en rechtvaardigheid kan die kringloop doorbreken.
openDemocracy (VS), 3 januari 2017


Als je dacht dat 2016 al slecht was in het Midden-Oosten: zet je schrap voor 2017
Stabiliteit in het Midden-Oosten zal er alleen komen als regionale grootmachten zich verbinden tot diplomatieke strategieŽn in plaats van militaire.
Middle East Eye (Internationaal), 28 december 2016


Verklaring War Resisters International over het conflict in SyriŽ
War Resisters International is een netwerk van personen en groepen van over de hele wereld, dat werd opgericht in 1921. WRI is vůůr verzet tegen oorlog en oorlogsvoorbereidingen, en vůůr geweldloosheid als een manier om te strijden voor radicale sociale verandering.
WRI (Internationaal), 28 november 2016

16-1-2017