Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 23

5-6-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Enige manier om dit soort gruwelen te stoppen is oorlogen beŽindigen
- Aanslag in Kabul kost minstens 90 mensen het leven. We moeten hun namen weten
- Meer burgerdoden door Amerikaanse aanvallen in SyriŽ dan door luchtmacht Assad
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:

Enige manier om dit soort gruwelen te stoppen is oorlogen beŽindigen die extremisme laten toenemen
Er is misschien een grote fysieke afstand tussen bloedbaden zoals in Manchester en Londen en de oorlogen in het Midden-Oosten, maar er is wel een verband.


Trump gaf tijdens zijn bezoek aan Saudi-ArabiŽ bijna uitsluitend Iran en daarmee inbegrepen de sji'itische minderheid in de regio de schuld van het 'terrorisme'. En dat terwijl algemeen bekend is dat al-Qaida zich ontwikkeld heeft in de soennitische hartlanden en hun religieuze opvattingen en praktijken hoofdzakelijk ontleend zijn aan het Wahhabisme, de sektarische en reactionaire variant van de islam, die dominant is in Saudi-ArabiŽ.


De enige uitvoerbare weg om organisaties die in staat zijn om dit soort aanslagen te plegen te elimineren is om de zeven oorlogen - Afghanistan, Irak, SyriŽ, Jemen, LibiŽ, SomaliŽ en het noordoosten van Nigeria - te beŽindigen, die elkaar stimuleren en de chaotische omstandigheden produceren waarin ISIS, al-Qaida en hun klonen kunnen groeien.


Maar om een eind te maken aan die oorlogen is er een politiek compromis nodig tussen belangrijke spelers zoals Iran en Saoedi-ArabiŽ en de oorlogszuchtige retoriek van Trump maakt dit bijna onmogelijk om te bereiken.

Lees het hele artikel van Patrick Cockburn bij The Independent (GB), 23 mei 2017

==============================


Onvertaalde berichten:


Aanslag in Kabul kost minstens 90 mensen het leven. We moeten hun namen weten
Een zelfmoordaanslag in Kabul, Afghanistan, kostte het leven aan minstens 90 mensen en verwondde er meer dan 450. De aanslag in Manchester, negen dagen eerder, werd breed uitgemeten in de media, met biografieŽn van de slachtoffers. Daarentegen kreeg Kabul, met meer dan vier keer zoveel doden, maar een paar berichtjes. De doden en gewonden kwamen als nummers op de lijsten, niet als namen.
Amy Goodman en Denis Moynihan in Common Dreams (VS), 1 juni 2017


De Iran-hysterie van Amerika
Er is ťťn groot probleem met stoere en veelomvattende uitspraken (doorspekt met de eigen vooroordelen) van het soort dat de Amerikaanse minister van Defensie Mattis pas geleden deed over Iran: ze kloppen vrijwel nooit.
TomDispatch (VS), 30 mei 2017


Tillerson aanwezig bij ondertekening akkoord vroegere werkgever met Saudi-ArabiŽ tijdens bezoek Trump
Tijdens het bezoek van Donald Trump aan Saudi-ArabiŽ werd een overeenkomst getekend tussen ExxonMobil en het Saudische staatsbedrijf SABIC om de mogelijkheden te onderzoeken voor een gas-raffinaderij in de Golf van Mexico. De directeur van ExxomMobil was erbij. Na de ondertekening ging hij naar een ceremonie om deze ondertekening te bezegelen waarbij zowel president Trump aanwezig was als de pas geleden afgetreden directeur van ExxonMobil Rex Tillerson - tegenwoordig minister van Buitenlandse Zaken van de VS.
DeSmog (Canada), 30 mei 2017


LibiŽ en de connectie met Manchester
Er is een verband tussen de vreselijke aanslag in Manchester en de dubieuze middelen die de Britten toepasten om de LibiŽrs te helpen met het omverwerpen van de voormalige dictator Khadaffi.
Al Jazeera (Qatar), 29 mei 2017


Amerikanen bevestigen dat hun bondgenoten 80 burgers gedood hebben - maar geen van hen neemt er verantwoordelijkheid voor
De coalitiegenoten van de Verenigde Staten in de oorlog tegen ISIS zijn verantwoordelijk voor tenminste 80 burgerslachtoffers van luchtaanvallen in Irak en SyriŽ, zo hebben Amerikaanse militaire functionarissen bevestigd. Maar geen van de twaalf bondgenoten wil in het openbaar enige rol toegeven in de dood van deze burgers.
Airwars (GB), 26 mei 2017


"IsraŽlische behandeling gevangen erger dan onder Zuid-Afrikaanse apartheid"
Tijdens de periode van de apartheid gebruikten Zuid-Afrikaanse politieke gevangen ook hongerstakingen om te protesteren tegen hun onmenselijke omstandigheden. Volgens vroegere Robbeneiland-gevangene Sunny Singh hadden deze hongerstakingen "altijd succes" en duurden ze nooit langer dan een week voordat de gevangenisleiding iets deed aan de klachten. De massale hongerstaking van Palestijnse gevangenen in IsraŽlische gevangenissen nadert inmiddels de 40 dagen. Veel van hen zijn in het ziekenhuis beland. Niettemin weigert de IsraŽlische gevangenisleiding om te onderhandelen. In plaats daarvan heeft IsraŽl gereageerd met grove straffen, waaronder eenzame opsluiting voor leiders van de gevangenen.
Adri Nieuwhof in The Electronic intifadah (VS), 25 mei 2017


Rekening van 6 biljoen dollar voor langste Amerikaanse oorlog nog steeds niet betaald
Terwijl de meeste Amerikanen er maar al te happig op zijn om "onze troepen te steunen" wordt de financiŽle en fysieke last van de oorlogen in Irak en Afghanistan afgeschoven. De oorlog in Afghanistan haalt zelfs nauwelijks meer de voorpagina's.
The Conversation (GB), 25 mei 2017


Meer burgerdoden door Amerikaanse aanvallen in SyriŽ dan door luchtmacht Assad
Een organisatie die de aantallen burgerdoden bijhoudt heeft gezegd dat de door de VS geleide coalitie tenminste 225 burgerdoden veroorzaakte in de afgelopen maand, aanzienlijk meer dan de 146 burgerdoden die vielen bij aanvallen van de Syrische regering.
Middle East Eye (GB), 23 mei 2017


Stevenen Iran en Saudi-ArabiŽ op oorlog af?
De meest recente ronde woordenstrijd, begonnen door de Saudische adjunct-kroonprins en minister van Defensie Mohammed bin Salman, wijst op erger wordende vijandigheid tussen Saudi-ArabiŽ en Iran - een situatie beladen met oorlogsrisico.
Informed Comment (VS), 20 mei 2017


Opgeklopte diplomatie Trump in Midden-Oosten
Zolang de verstoorde speciale relaties van de VS met Saudi-ArabiŽ en IsraŽl de Amerikaanse nationale belangen in het Midden-Oosten bepalen zullen gewelddadig extremisme en chaos voortduren, zal het gezag van de Verenigde Naties en het internationaal recht eronder lijden, en zal de geloofwaardigheid van Amerikaans leiderschap nog verder uitgehold worden.
Richard Falk in Global Justice in the 21st Century (blog, VS), 20 mei 2017


Overwinning voor gematigdheid in Iran
De solide overwinning van de Iraanse president Rouhani in de verkiezingen - hij werd herkozen - maakt de weg vrij voor Iran om door te gaan met de inspanningen om weer aansluiting te vinden bij de internationale gemeenschap, en om de vrijheden in eigen land uit te breiden.
Trita Parsi in Consortiumnews.com (VS), 20 mei 2017


Religieuze milities Irak strijden tegen herlevend communisme
De ontvoering van zeven activisten in Bagdad kan een nieuwe teken zijn van toenemende spanningen tussen seculiere partijen in Irak en de religieuze groepen die het land regeren. Gaat de geschiedenis zich herhalen?
Niqash.org (BRD/Iraq), 17 mei 2017
5-6-2017