Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 25

19-6-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Iraanse verkiezingen: de ontcijfering
- Netanyahu wil VN uit de weg hebben om zijn doel te bereiken
- Voornaamste redenen waarom Qatar het Saudische diplomatieke offensief zal overleven
en nog meer.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================

Vertaald bericht:
Er is deze week geen vertaald bericht

==============================

Onvertaalde berichten:


Iraanse verkiezingen: de ontcijfering
Ondanks de hoogst twijfelachtige opkomst zoals die gemeld werd door de Iraanse regering was de uitkomst van de verkiezingen een verrassing. Rouhani's herverkiezing tegen de favoriet van Khamenei laat zien hoe gefrustreerd de Iraniërs zijn over de theocratische dictatuur van de Opperste Leider.
CounterPunch (VS), 16 juni 2017


Netanyahu wil VN uit de weg hebben om zijn doel te bereiken
Israëlische en Amerikaanse functionarissen zijn gezamenlijk bezig om een te voorkomen dat Donald Trump's veronderstelde "uiteindelijke akkoord" om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen werkelijkheid wordt. Ze hopen de Palestijnse kwestie te degraderen tot een voetnoot in de internationale diplomatie.
Jonathan Cook in The National (VAE), 14 juni 2017


Een oorlog om het oorlogssysteem in stand te houden
President Donald Trump aarzelt om in te stemmen met nóg duizenden troepen erbij voor de oorlog in Afghanistan, zoals zijn minister van Defensie en nationale veiligheidsadviseur willen. Dus is het een goed moment om nu even het verzoek om meer troepen aan de kant te schuiven en eerst eens goed te kijken naar de vraag waarom de Verenigde Staten sinds 2001 tegen de Taliban vechten - en al meer dan tien jaar bezig zijn om te verliezen.
Gareth Porter in Truthout (VS), 13 juni 2017


Voornaamste redenen waarom Qatar het Saudische diplomatieke offensief zal overleven
Qatar is misschien een ministaatje vergeleken met zijn reusachtige buur Saudi-Arabië, maar zo te zien is het land vastbesloten om de diplomatieke crisis te overleven. De intrigerende vraag is waarom Qatar plotseling doelwit is geworden van dit enorme diplomatieke offensief.
Informed Comment (VS), 12 juni 2017


Saudi-Arabië destabiliseert de wereld
De pers, zo gespannen gericht op het melden van het nieuws van de dag, mist vaak diepere en meer belangrijke verhalen. Dit geldt ook voor de al lang durende campagne van Saudi-Arabië om de 1,8 miljard moslims in de wereld terug te halen naar de donkere middeleeuwen. We hebben het misschien nauwelijks in de gaten, maar we voelen de effecten dagelijks, van Mumbai tot aan Manchester.
StephenKinzer.com (blog, VS), 11 juni 2017


Moed voor vrede, niet voor oorlog, in Afghanistan
In plaats van de eindeloze oorlog in Afghanistan toe te laten moeten we eisen dat de Verenigde Staten herstelbetalingen gaat doen voor het lijden en de verwoesting die de Amerikanen in het land veroorzaakt hebben. We moeten leren van de generatie van jonge Afghaanse vrijwilligers, die de oorlog tot een einde proberen te brengen.
Common Dreams (VS), 10 juni 2017


Amerikaanse hand in Libische en Syrische tragedies
De 'regime change'-debâcles in Libië en Syrië verspreiden terreur in Europa, maar ze hebben onnoemelijk veel meer bloedvergieten veroorzaakt in deze twee tragische landen zelf.
Consortiumnews.com (VS), 9 juni 2017


Saudi-Arabië en Qatar: Stammenstrijd met regionale en wereldwijde implicaties
De actie tegen Qatar is een lompe demonstratie van het verlangen van de Saudi's om Iran uit te dagen in de strijd om regionale heerschappij. De actie van Riyadh ondermijnt de wereldwijde pogingen om terreur te bestrijden en om Soennitisch extremisme en radicalisme in de hand te houden.
LobeLog (VS), 7 juni 2017


Vragen bij de kloof tussen Saudi-Arabië en Qatar
Terwijl de burgerbevolking van Yemen te maken heeft met dreigende hongersnood als bedoeld gevolg van Saudisch ingrijpen, lijken de Saudi's opnieuw voedsel als wapen te gebruiken. Dit keer om Qatar te dwingen om zich te onderwerpen aan Saudische belangen en zich netjes te voegen in het beleid van de GCC tegen Iran. Dat wil zeggen: meedoen in de voorbereidingen voor een sektarische oorlog tegen Iran en tegelijk politieke activiteit in eigen land onderdrukken.
Richard Falk in Global Justice in the 21st Centrury (blog, VS), 7 juni 2017


19-6-2017