Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 45

6-11-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?
- De val van het huis ISIS
- Europa's stille offensief tegen mensen die vluchtelingen helpen
en nog tien andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

De val van het huis ISIS
Het Midden-Oosten ondergaat momenteel een heropvoering van de Tweede Wereldoorlog - met ISIS in de rol van nazi-Duitsland.

ISIS bereikte zijn hoogtepunt half 2014 toen het grote delen van Irak en SyriŽ controleerde. Opkomst en ondergang van deze staat is nog sneller verlopen dan die van de nazi's. Half 2016 - nog maar twee jaar later - had ISIS al 45% van zijn grondgebied in SyriŽ verloren en 20% van het gebied in Irak.

Zowel in Irak als in SyriŽ bestaat enorme verdeeldheid onder de bestrijders van ISIS. Eigenlijk zouden die landen geluk hebben als ze alleen maar de bevroren haat van een Koude Oorlog zouden meemaken na de val van het huis ISIS. Waarschijnlijker is dat het inkrimpen van het kalifaat zal leiden tot een intensere strijd - over de toekomstige structuur van zowel Irak en SyriŽ en, nog onheilspellender, over de machtsverdeling in de hele regio.

De ophanden zijnde nederlaag van ISIS moet worden toegejuicht, maar de prijs is hoog. Er is een enorm verlies aan burgerslachtoffers en oeroude steden zijn verwoest. ISIS-aanvallen in het buitenland nemen toe. Irak blijft onstabiel, al hebben de Koerden aangeboden hun onafhankelijkheid op te schorten. SyriŽ is niet dichterbij het einde van de burgeroorlog. De schending van mensenrechten door de regering Assad blijven doorgaan, hoewel de eerste processen in Europa zijn begonnen om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze schending te berechten.

Lees het artikel van John Feffer bij Foreign Policy in Focus (VS), 25 oktober 2017

==============================

Onvertaalde berichten:

Wie is er bang voor de grote boze Iraanse bom?
De meest vanzelfsprekende politieke waarheid van dit moment gaat over Iran. Iran is onze doodsvijand. Iran wil ons vernietigen. We moeten zijn mogelijkheden daartoe vernietigen vůůr dat gebeurt. En aangezien dit vanzelfsprekend is, is het nucleaire akkoord dat getekend is tussen Iran en de vijf leden van de Veiligheidsraad (plus Duitsland) iets verschrikkelijks.
Uri Avnery in Gush Shalom (IsraŽl), 4 november 2017


Trump gaat nog spijt krijgen van negeren andere ondertekenaars nucleair akkoord Iran
De overeenkomst uit 2015 is een multilateraal akkoord, getekend en vervolgens openbaar gemaakt als een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. En de Veiligheidsraad heeft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), en allťťn de IAEA, de bevoegdheid gegeven om de uitvoering van de overeenkomst te controleren en goed te keuren.
Informed Comment (VS), 31 oktober 2017


Europa's stille offensief tegen mensen die vluchtelingen helpen
In zijn eerste Europese 'State of the Union' had de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, de vrijwilligers die vluchtelingen helpen nog lof toegezwaaid. Zij zouden voorbeelden zijn van "het soort Europa waar ik in wil leven". Maar slechts een paar korte jaren later ziet de Unie er heel anders uit, en Juncker zwijgt terwijl diezelfde activisten nu worden behandeld als criminelen in plaats van als helden.
Euractiv (BelgiŽ/Internationaal), 31 oktober 2017


Hoe we de eindeloze oorlog kunnen eindigen
Het debat over de oorlogen van de VS houdt de Amerikanen al meer dan een eeuw lang verdeeld. Het Congres heeft mogelijk binnenkort een zeldzame gelegenheid om de ťne kant of de andere te kiezen.
Stephen Kinzer (blog, VS), 30 oktober 2017


Niger staat in brand
Er zijn op dit moment meer dan 800 Amerikaanse troepen in Niger en meer dan 6.000 manschappen actief door heel Afrika in 53 verschillende landen, wat betekent alle landen van dat continent op ťťn na. Dit aantal is vrijwel zeker aan de lage kant, want het telt niet de speciale eenheden mee, de mariniers, huurlingen, CIA-agenten of drone-bestuurders van achter hun bureaus in de VS zelf.
Jeffrey St. Clair in CounterPunch (VS), 27 oktober 2017


Irakezen en Koerden gebruiken wapens voor strijd tegen extremisten tegen elkaar
De landen die de Iraakse en Koerdische strijdkrachten de raketten, voertuigen en geweren leverden, waren al bezorgd dat beide partijen die tegen elkaar zouden gaan gebruiken. Ze hadden alleen niet gedacht dat het al zo snel zou gebeuren.
Niqash (Duitsl./Irak), 26 oktober 2017


Opnieuw slecht nieuws in de pijnlijke en eindeloze oorlog van Afghanistan
De terugkeer van Gulbuddin Hekmatyar, de 'Slager van Kabul', is het meest recente symbool van de verwoesting van het land.
AlterNet (VS), 24 oktober 2017


CIA breidt uit in Afghanistan
De CIA is bezig met de voortzetting van een lange traditie van inzet van grof geweld door inheemse regeringstroepen - in dit geval langs sektarische en etnische lijnen - in een poging om de plaatselijke bevolking te demoraliseren en uiteindelijk te verslaan.
Institute for Public Accuracy (VS), 23 oktober 2017


Beleid Trump bemoedigt Iraanse 'hardliners'
Trump beweert dat hij het Iraanse volk steunt tegen hun onderdrukkende regering. Maar de Amerikaanse strijdlust heeft het tegenovergestelde effect. De IraniŽrs scharen zich achter hun regering en Trump heeft de conservatieve 'hardliners' in Iran nieuwe moed gegeven.
48 hills (VS), 22 oktober 2017


IsraŽlische nederzettingenbouw op Westoever komt neer op oorlogsmisdaad
De IsraŽlische plannen voor bijna 3.000 onwettige huizen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn een "flagrante veronachtzaming van de twee-statenoplossing". Dit heeft Dr. Hanan Ashrawi, lid van het Uitvoerend Comitť van de PLO, gezegd in reactie op de plannen voor de nederzettingenbouw.
Ma'an (Palestina), 20 oktober 2017


Boek Canadese blogger maakt heldenfiguur van Assad
In april van dit jaar publiceerde de Canadese blogger Stephen Gowans zijn boek "Washington's Long War on Syria", een 282 pagina's dikke verdediging van Bashar al-Assad. De inleiding van het boek komt erop neer dat Assad een heldenfiguur is die het socialisme verdedigt, net als Fidel Castro dit deed tijdens de invasie van de Varkensbaai in 1961.
CounterPunch (VS), 20 oktober 2017


Doden onder Amerikaanse troepen in Niger: wie kaatst kan de bal verwachten
Vanaf het begin is het Amerikaanse Africa Command (AFRICOM), ten onrechte, uitgegaan van de domheid van de Afrikanen en diegenen die bezorgd zijn over het continent.
Black Agenda Report (VS), 18 oktober 20176-11-2017