Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 51

18-12-2017 Tweewekelijkse selectie van 'ander nieuws' uit het Midden-Oosten, gemaakt door VD AMOK. In deze editie met o.a.:
- Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-IsraŽlische Navo?
- Palestina: Tijd voor een nieuw begin
- Roekeloze waagstukken Mohammed bin Salman verzwakken internationale positie Saudi-ArabiŽ
en nog negen andere berichten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==============================


Vertaald bericht:

Roekeloze waagstukken Mohammed bin Salman verzwakken internationale positie Saudi-ArabiŽ
Mohammed bin Salman staat in een traditie van politieke leiders die een machiavellistische bedrevenheid ten toon spreiden om de macht in eigen land te veroveren. Maar hun binnenlandse successen stijgen hen naar het hoofd als ze met buitenlandse kwesties te maken krijgen en dat kan rampzalige gevolgen hebben. Saddam Hussein opereerde heel handig bij het grijpen van de macht in Irak, maar ruÔneerde zijn land door twee oorlogen te beginnen die hij niet kon winnen.

Vergissingen van machtige leiders zijn vaak te verklaren uit grootheidswaan en onkunde, gevoegd bij de vleiende maar misleidende adviezen van hun naaste medewerkers. De eerste stappen bij een buitenlandse interventie zijn veelal verleidelijk, omdat een leider zich daarmee kan uitdossen in de nationale vlag en daarmee zijn binnenlandse machtsmonopolie rechtvaardigen. Zo'n patriottische pose leidt tot kortstondige populariteit, maar er volgt altijd een politieke rekening als confrontaties en oorlogen uitlopen op een mislukking en nederlaag. Mohammed bin Salman heeft het onverstandige besluit genomen dat Saudi-ArabiŽ een actievere en agressievere rol moet gaan spelen, juist op het moment dat de reŽle politieke en economische kracht van het land aan het afnemen is. Hij overspeelt zijn hand en maakt te veel vijanden.

Patrick Cockburn in The Independent (GB), 6 december 2017

==============================


Onvertaalde berichten:

Tweede Balfour-verklaring, of Arabisch-IsraŽlische Navo?
De gok van Trump met Jeruzalem gaat niet zozeer over de vooruitzichten op een IsraŽlisch-Palestijnse vrede. Het gaat meer over de vraag of er een Arabisch-IsraŽlische alliantie tegen Iran kan worden bereikt, zonder IsraŽlisch-Palestijnse vrede.
CounterPunch (VS), 15 december 2017


Palestina: Tijd voor een nieuw begin
Nu het Amerikaanse masker van 'vredestichter' helemaal gevallen is, hebben de Palestijnen dringend nieuwe ideeŽn nodig over hun eigen politieke prioriteiten, bondgenootschappen en strategie om hun land te bevrijden.
Ramzy Baroud in Politics for the People (blog, VS/Palestina), 13 december 2017


Saudi-ArabiŽ: crisis op komst in het koninkrijk
Verschuivende machtsverhoudingen binnen de monarchie van Saudi-ArabiŽ, escalatie van internationale conflicten, stijgende binnenlandse spanningen en even dringende als dreigende behoefte aan economische diversificatie: hoe gaat het Saudische koningshuis die stormen overleven?
teleSUR (Venezuela), 13 december 2017


Van Barak naar Trump
Trump's meest recente beslissingen over Jeruzalem zijn - zacht uitgedrukt - idioot. De Arabieren zijn woedend, de IsraŽli's kan het niet echt iets schelen, en de Arabische stromannen van Amerika, prinsen en anderen, maken zich ernstige zorgen. Als er herrie van komt, kan het ze weleens de kop kosten. En waarvoor? Voor de krantenkoppen van ťťn dag?
Uri Avnery in Gush Shalom (IsraŽl), 9 december 2017


Hoe Trump's Jeruzalem-zet Iran helpt om Midden-Oosten te winnen
Sommige delen van de krankzinnige lappendeken die de regering van Trump is, willen Iran de Arabische wereld uit duwen en verzwakken, tot steun van IsraŽl en Saudi-ArabiŽ. Die actoren hebben zojuist een grote tegenslag gekregen door Trump's verwarde en gebrabbelde aankondiging dat hij de Amerikaanse ambassade in IsraŽl naar Jeruzalem gaat verplaatsen en Jeruzalem wil erkennen als IsraŽlische hoofdstad.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 7 december 2017


Republikeinen ťn Democraten hebben Trump tot roekeloze actie over Jeruzalem gebracht
De aankondiging van Trump is feitelijk de culminatie van jarenlange druk die werd uitgeoefend door een grote meerderheid in het Congres, en door leiders van zowel Republikeinen als Democraten.
Stephen Zunes in The Progressive (VS), 6 december 2017


Alle oorlogen van Trump in het Midden-Oosten: 26.000 manschappen
Van Washington tot CaÔro hebben militaire agressie en "het deksel op de pan houden" hun dodelijke uitwerking. En ze zullen nooit werken.
Paul Rogers in Open Democracy (VS), 6 december 2017


Waarom Trump's besluit over Jeruzalem levensgevaarlijk is
Trump's besluit is een bewuste provocatie, ze is roekeloos en een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS.
Phyllis Bennis in AlterNet (VS), 6 december 2017


De 'as' van Arabische autocraten die achter Donald Trump staan
Welke binnenlandse achterban Trump ook probeerde aan te spreken met zijn Jeruzalem-toespraak: hij zou het nooit gedaan hebben, en nooit hebben kunnen doen, zonder steun in het Midden-Oosten zelf.
Middle East Eye (GB), 6 december 2017


Waarom de VS in Syria blijft, zelfs na verslaan van ISIS
Wie gaf toestemming voor deze invasie van SyriŽ? En wie gaf er toestemming voor dat Amerikaanse troepen aan het front vechten in de zoveelste oorlog in een land dat diezelfde Amerikaanse troepen als invallers heeft aangemerkt?
Anti-Media (VS), 6 december 2017


Hongersnood en cholera in Yemen
De oorlog werpt Yemen terug naar de donkere Middeleeuwen - met hulp van de VS.
Foreign Policy in Focus (VS), 5 december 2017

18-12-2017