Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 10

2-3-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur
- LibiŽ: Slagveld van de nieuwe Arabische Koude Oorlog
- Schatrijke Arabieren leveren brandstof voor hel in SyriŽ
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

==========================

Vertaald bericht:

ISIS is bewijs van falen oorlog tegen terreur

De eerste acties van Washington na 11 september maakten duidelijk dat de anti-terreuroorlog zou worden ondernomen zonder enige confrontatie met Saudi-ArabiŽ en Pakistan, twee hechte bondgenoten van de VS, ondanks het feit dat 9/11 waarschijnlijk niet zou hebben plaatsgevonden zonder de betrokkenheid van deze twee landen. Van de negentien kapers op die dag waren er vijftien Saudi's. Bin Laden kwam uit de Saudische elite. Latere officiŽle documenten van de VS benadrukken herhaaldelijk dat de financiering voor al-Qaida en jihadistische groeperingen uit Saudi-ArabiŽ en de monarchieŽn van de Golf kwam. Wat Pakistan betreft, het leger en de militaire inlichtingendienst daar speelden sinds begin jaren negentig een centrale rol bij het aan de macht helpen van de Taliban in Afghanistan, waar ze Bin Laden en al-Qaida gastvrijheid verschaften. Na een korte onderbreking tijdens en na 9/11 hervatte Pakistan de steun voor de Afghaanse Taliban. Wijlen Richard C. Holbrooke, de speciale vertegenwoordiger van de VS in Afghanistan en Pakistan zei: "We zouden wel eens tegen de verkeerde vijand in het verkeerde land kunnen vechten."


Citaat uit het nieuwe boek van Patrick Cockburn, Rise of the Islamic State (Verso, 2015). Zie Quartz (VS), 24 februari 2015

==============================


Onvertaalde berichten:


Bewijs uit proces tegen klokkenluider kan onderhandelingen met Iran doen kantelen
In een cruciaal stadium van de onderhandelingen tussen de VS en Iran zijn er onthullingen over een CIA-operatie aan het licht gekomen tijdens het proces tegen vroegere CIA-officier Jeffrey Sterling. En deze zouden zomaar de IAEA ertoe kunnen brengen om opnieuw te kijken naar Amerikaanse beweringen dat Iran aan kernwapens probeert te komen.
Norman Solomon in Common Dreams (VS), 26 februari 2015


De great game in het Heilige Land
Bijna alle oorlogen en andere conflichten in het Midden-Oosten in deze tijd hebben ťťn overeenkomst, die tegelijk een dreiging is. Deze conflicten vormen deel van een steeds heviger concurrentie in het vinden, winnen en op de markt brengen van fossiele brandstoffen. Diezelfde brandstoffen die bezig zijn om tot een reeks rampzalige milieu-crises te leiden.
TomDispatch (VS), 26 februari 2015


Netanyahu laat een kernbom ontploffen, het wachten is op de fallout
Een uitgelekt rapport van de IsraŽlische inlichtingendienst Mossad over het Iraanse kernenergieprogramma heeft de beweringen van Benjamin Netanyahu over dit programma ondermijnd.
Jonathan Cook in Al-Araby (GB), 25 februari 2015


LibiŽ: Slagveld van de nieuwe Arabische Koude Oorlog
De enige manier om de "Islamitische Staat" in LibiŽ aan te pakken is een politiek proces waardoor er een Libische eenheid tot stand kan komen. En dat zal op regionaal niveau moeten beginnen.
Mada Masr (Egypte), 23 februari 2015


In de hoek gedreven
Irak wordt niet alleen door ISIL geterroriseerd. En daar gaat het nu juist om.
CounterPunch (VS), 23 februari 2015


Breng uw naaste aan in het Egypte van Sisi
Een regime dat iedere legitimiteit mist, afgezien van zijn belofte om nationale veiligheid te garanderen, verandert burgers in actieve agenten in een nieuwe cultuur van bespioneren en rapporteren.
OpenDemocracy (VS), 23 februari 2015


Barbarij ISIL hoogst effectief als propaganda
Door het levend verbranden van een Jordaanse piloot heeft ISIL zijn vijanden het conflict in getrokken op de manier die het zelf wilde.
Al Jazeera America (Qatar/VS), 23 februari 2015


Toenemend bewijs van oorlogsmisdaden in kielzog Egyptische luchtaanvallen op LibiŽ
Nieuwe ooggetuigeverslagen, verzameld door Amnesty International, geven aan dat de Egyptische luchtmacht onvoldoende voorzorgen heeft genomen bij een luchtaanval op een woonwijk in de Libische stad Derna op 16 februari. Zeven burgers vonden daarbij de dood.
Amnesty International (Int.), 23 februari 2015


Schatrijke Arabieren leveren brandstof voor hel in SyriŽ
De catastrofe in SyriŽ heeft gezorgd voor de ernstigste vluchtelingencrisis die de wereld gekend heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En ironisch genoeg is de tragedie zich aan het voltrekken bjna op de drempel van een aantal van de rijkste mensen op de planeet, die aan het hoofd staan van de olierijke staten aan de Perzische Golf.
Barry Lando's Blog (VS/GB), 21 februari 2015


De top-7 van mythes over ISIL
De zelfbenoemde 'Islamitische Staat' (ISIL) bevolkt in toenemende mate de nachtmerries van Westerse journalisten en veiligheidsexpert. En ik zie er steeds maar dezelfde beweringen over die me treffen als overdreven of gewoonweg onjuist.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 17 februari 2015


Hebben IsraŽli's enig idee hoe slecht Gaza eraan toe is?
Bijna twee miljoen Gazanen leven in een staat van armoede en gebrek, met weinig mogelijkheden om weg te komen en nůg minder mogelijkheden tot werk. Bijna twee miljoen mensne in een reusachtige gevangenis, en IsraŽli's hebben er geen flauw benul van hoe afschuwelijk hun situatie is.
+972 (Isr.), 17 februari 2015


De voorpagina-regel
Terwijl de oorlogsvoering met drones zich uitbreidt, en de steken van deze 'darren' steeds dodelijker en beangstigender worden, hebben vredesactivisten een boodschap die het nieuws verdient te halen.
teleSur (Venezuela), 16 februari 20152-3-2015