Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 16

13-4-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?
- Militaire interventie in Yemen: internationaal systeem in crisis
- De Arabische wereld en het nucleair akkoord tussen de VS en Iran
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

 

==========================

 

Vertaald bericht:


Vormen recordverkopen wapens door Obama bron van onrust in het Midden-Oosten?


Nieuwe cijfers laten zien dat president Obama sinds zijn aantreden verantwoordelijk is geweest voor een enorme toename van de wapenverkopen. Het meest (60%) is geëxporteerd naar de Perzische Golf en het Midden-Oosten en binnen die regio is Saudi-Arabië de belangrijkst klant voor gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters, bommen en vuurwapens. Het blijkt dat de regering Obama in de eerste vijf jaar meer wapenverkopen heeft goedgekeurd dan de regering Bush in de volledige acht jaar. Het gaat om een totale waarde van bijna 30 miljard dollar. Dat houdt ook in dat de regering Obama meer wapens heeft laten exporteren dan welke Amerikaanse regering dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog.

 

Lees of kijk naar het hele interview van Amy Goodman met William Hartung bij Democracy Now! (VS), 7 april 2015

 

==============================

 

Onvertaalde berichten:


Militaire interventie in Yemen: internationaal systeem in crisis

De Verenigde Naties horen ervoor te zorgen dat staten zich aan het internationaal recht houden. De huidige conflicten in het Midden-Oosten laten echter zien dat zowel het recht als de VN ondergeschikt zijn gemaakt aan één enkele positie die tot standaard is verheven: militaire interventie.

OpenDemocracy (VS), 9 april 2015

 

Kan de Arabische wereld leven met het nucleair akkoord tussen de VS en Iran?
De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker heeft beweerd dat het Iraanse nucleaire akkoord, gesloten door de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland, "al onze bondgenoten in de regio van ons zal vervreemden". Een overzicht van reacties uit het Midden-Oosten ondersteunt deze bewering echter niet.
Juan Cole in The Nation (VS), 9 april 2015


De instorting van de Obama-doctrine
Het Amerikaanse beleid in Yemen is totaal mislukt, maar de verdere vernietiging van het verarmde en door oorlog verscheurde land is waarschijnlijk maar net begonnen.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 9 april 2015


De 'black sites' van de CIA en de bondgenoten van Washington
Ze probeerden zeker om bij de VS in het gevlij te komen in die donkere dagen in het begin, toen de plaats aan de Navo-tafel op het spel stond. Helaas betekende dit dat de gewillige bondgenoten hiermee medeplichtig werden aan een wereldwijd programma van ondervraging en marteling. Het geval van Litouwen is een opvallend voorbeeld hiervan.
CounterPunch (VS), 7 april 2015


Iran heeft verlichting van sancties bedongen, maar met addertjes onder het gras
Het kader-akkoord dat op 2 april bereikt werd geeft de 'P5+1' (de permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland) een combinatie van beperkingen aan het kernenergie-programma van Iran die iedereen - de meest oorlogszuchtige tegenstanders van diplomatie daargelaten - zou moeten geruststellen. Het biedt ook een basis voor tenminste een minimum aan verlichting van sancties, zoals Iran geëist heeft. Maar sommige van de voorwaarden die aan die verlichting verbonden werden zullen waarschijnlijk nieuwe problemen in het leven roepen.
Gareth Porter In Transnational Foundation for Peace and Future Research (TFF, Zweden), 4 april 2015


Wie is er bang voor de Grote Boze Bom?
Om je voor te stellen dat de huidige leiders van Iran er ook maar over zouden denken om het bestaan van Perzië op het spel te zetten, uit haat voor Israël, is belachelijk en berust op grootheidswaan.
Uri Avnery in AntiWar.com (VS), 4 april 2015


Iran-akkoord: Verandering van spelregels in het Midden-Oosten
Onderhandelaars in Zwitserland hebben een enorme overwinning behaald van de diplomatie op de oorlog. Nu moeten we die overwinning beschermen.
Phyllis Bennis in Foreign Policy in Focus (VS), 2 april 2015


De ingewikkelde geschiedenis van de driehoek VS-Israël-Iran
Iran en de wereldmachten hebben overuren gemaakt in de onderhandelingen die ervoor moesten zorgen dat Iran geen atoombom gaat bouwen. Maar de schaduw over de besprekingen wordt nog donkerder gemaakt door decennia van wantrouwen en dubbele agenda's in de nauwelijks begrepen geschiedenis van de driehoek VS-Israël-Iran.
Robert Parry in Consortiumnews, 2 april 2015


Akkoord met Iran: vijf argumenten om in de gaten te houden
Terwijl de kernprogramma-besprekingen met Iran de laatste fase ingaan, en terwijl de berichtgeving in de media het punt van hysterie bereikt, is het nuttig om een stap terug te doen en een paar opmerkingen te maken over de vraag hoe we het soort onthullingen en argumenten kunnen benaderen die we de komende dagen of weken kunnen verwachten.
LobeLog (VS), 1 april 2015


De Great Game in Afghanistan: de 21e-eeuwse versie
Terwijl de regering-Obama haar best doet om de geplande terugtrekking uit Afghanistan te vertragen of tegen te houden, is de pas gekozen Afghaanse president Ashraf Ghani bezig met een heel eigen terugtrekkings-operatie.
Dilip Hiro in TomDispatch (VS), 31 maart 2015


De lange geschiedenis van Saudi-Arabië's verwoestende interventie in Yemen
Het conflict in Yemen wordt gewoonlijk omschreven als een Saudische oorlog tegen het land. Dit stelt het echter voor alsof gewelddadige interventie vanuit het noorden een nieuw verschijnsel zou zijn. De werkelijkheid is dat het een lange geschiedenis heeft, in verschillende vormen: militair, financieel en religieus.
Middle East Eye (Internationaal), 30 maart 2015


Amerikaanse luchtaanvallen op Tikrit laten breuklijnen zien in coalitie tegen ISIL
De Islamitische Staat heeft wat problemen als het zichzelf wil presenteren als verzet tegen Sj'itische agressie. Zijn boodschap heeft echter veel meer aantrekkingskracht als het kan wijzen op de "dreiging" van de buitenlandse vijand uit de VS en diens "aanval op de islam". Dus zelfs als Tikrit valt zullen de ISIL-strategen in Raqqa daar niet echt ongelukkig over zijn.
The Conversation (GB), 27 maart 2015


13-4-2015