Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 48

23-11-2015 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
- De Saudische connectie met terreur
- Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

 

==============================

 

Vertaald bericht:

 

ISIS in Syrië: Stop de opmars naar de oorlog - Er zijn alternatieven
Begrijpelijke reacties en effectieve reacties zijn vaak twee verschillende dingen.

 

De kernvraag is: Zal het bombarderen van Syrië ISIS verslaan? Ik betwijfel het. Westerse interventie in Syrië zou zeer waarschijnlijk ISIS versterken. Ze zouden onze interventie gemakkelijk kunnen afschilderen als een 'kruistocht' en zichzelf als de verdedigers van de moslims.

 

Een meer succesrijke strategie zou zijn om de Syrische progressieve krachten te steunen die momenteel ISIS met succes bestrijden: de nieuwe multi-etnische Syrische Democratische Strijdkrachten, een coalitie bestaande uit Koerdische strijdgroepen (de YPG) en Arabische, christelijke en Assyrische milities; plus onderdelen van het Vrije Syrische Leger.

 

Er zijn ook twee niet-militaire opties:

De eerste is het stoppen van de financiering van ISIS via de verkoop van olie die geproduceerd wordt in de regio's die onder hun controle staan.

Ten tweede kunnen de aanvoerlijnen van ISIS via Turkije worden afgesneden, die van vitaal belang zijn om strijders en uitrusting naar hun frontlijnen te brengen. Het is een schande dat een lidstaat van de NAVO, Turkije, in feite een terroristische organisatie, ISIS, helpt die een bloedbad heeft aangericht in een andere NAVO-lidstaat, Frankrijk, en bovendien het belangrijkste effectieve verzet tegen ISIS, de Koerden, saboteert.

 

Lees het hele artikel van Peter Tatchell bij International Business Times (GB), 19 november 2015

==============================

 

Onvertaalde berichten:


De Saudische connectie met terreur
Terwijl officieel Washington veel woorden vuilmaakt aan eisen voor een bredere oorlog in Syrië, en aan de noodzaak om 'nee' te verkopen aan Syrische vluchtelingen, ontwijken zowel Democraten als Republikeinen de lastige vraag: hoe pakken we Saudi-Arabië aan met zijn heimelijke financiering van terroristen van al-Qaida en Islamitische Staat?
Consortium News (VS), 20 november 2015


Hoe verlies je een oorlog tegen terreur: door paniek en meedoen met het verhaal van ISIS
Het doel van terrorisme is in de eerste plaats psychologisch. Dus in het kiezog van gebeurtenissen zoals in Parijs zou het een goed begin zijn om te weigeren om toe te happen en slachtoffer van angst te worden.
The Conversation (GB), 19 november 2015


"Botsing der beschavingen" na Parijs?
De aanslagen in Parijs moeten niet in de eerste plaats als wraakacties worden gezien. Integendeel: het waren duidelijk gevallen van berekenende provocatie, bedoeld om onze wereld te veranderen. Als wij ze als "botsing der beschavingen" benoemen, doen we precies dát waar de Islamitische Staat van droomt.
Tom Engelhardt in Tomdispatch (VS), 19 november 2015


Tegen de logica van Syrië's oorlogseconomie
Syrië zit in een vicieuze cirkel waarin de eigen hulpbronnen van het land gebruikt worden om het te vernietigen. Als gewone mensen aan hun dagelijkse behoeften willen kunnen voldoen hebben ze de keus tussen twee kwaden: gewapende strijders betalen of zelf gewapende strijders worden.
OpenDemocracy (VS), 19 november 2015


Aanslagen Parijs maken klimaatprotesten belangrijker dan ooit
Het zou ontzettend ironisch zijn als klimaatactivisten van over de hele wereld de eersten zouden zijn die slachtoffer worden van de noodtoestand in Frankrijk. Wat deze demonstranten bestrijden is immers precies de ongelijke, onhoudbare en militaristische politiek waaronder terrorisme floreert.
Global Justice Now (GB), 18 november 2015


Waar komt het geld van ISIS vandaan?
Oorlogen zijn duur. Waarom gaat de VS dan niet achter de geldbronnen van de Islamitische Staat aan, als een manier om hun vermogen om oorlog te voeren te verkleinen of uit te schakelen?
Peter Van Buren in Common Dreams (VS), 18 november 2015


Het doel van ISIS: uitwissen van het "grijze gebied" van co-existentie tussen moslims en het Westen
Door steeds schokkendere aanslagen te plegen tegen Westerse doelen jaagt de Islamitische Staat een specifiek doel na: vijandigheid tussen de moslimbevolking in Westerse landen enerzijds en de rest van de samenlevingen waarin zij leven anderzijds.
The Intercept (VS), 17 november 2015


Is ISIS een moderne piratenstaat?
Sommige analytici die Daesh (ISIS, ISIL) proberen te begrijpen hebben geopperd dat deze terreurbeweging verschilt van al-Qaida omdat het de nadruk legt op het veroveren van grondgebied om een staat te vormen. De Daesh-aanslag in Parijs - ervan uitgaande dat het dit was - spreekt dit model tegen en doet meer denken aan de tactiek van al-Qaida. Hoe kunnen we deze paradox begrijpen?
Juan Cole in Informed Comment (VS), 16 november 2015


Waarom noodtoestanden en extreme veiligheidsmaatregelen ISIS niet zullen stoppen
Zolang als het bestaat zal ISIS macht willen uitoefenen door zelfmoordaanslagen zoals die in Parijs. En omdat het potentiële doel de burgerbevolking als geheel is, zal geen enkele verhoging van veiligheidsmaatregelen of surveillance effectief zijn.
Patrick Cockburn in CounterPunch (VS), 16 november 2015


Sluiting van migratieroutes zal terrorisme niet tegenhouden - verzet tegen vreemdelingenhaat misschien wel
De Franse president Hollande heeft gezworen "geen mededogen" te tonen in zijn antwoord op de aanslagen in Parijs. Deze belofte zal ongetwijfeld een vergaand effect hebben op grenscontroles en de behandeling van Syrische vluchtelingen. Maar Frankrijk heeft de keuze om te wereld te laten zien dat het blijft staan voor vrijheid, gelijkheid en broederschap.
The Conversation (GB), 15 november 2015


We leven in meedogenloze tijden
Westerse beleidsmakers zijn als kleine jongetjes die met hun speelgoed spelen. Ze zien het menselijk leed en de afschuwelijke gevolgen van hun afschuwelijke beleid niet.
Common Dreams (VS), 15 november 2015


Beirut en Parijs: net zo onschuldig
Bij de aanslagen in Parijs wordt er gerouwd om de slachtoffers, en worden er gedetailleerde beschrijvingen gegeven van de plaatsen waar het geweld gebeurde. In Beirut heet de wijk waarin aanslagen gebeurde echter een 'Hezbollah-bolwerk' en waren de aanslagen 'te verwachten'.
Al Jazeera (Qatar), 15 november 2015


ISIS in Parijs
Het Westen is NIET moreel superieur aan de jihadi's. Waarom is een openbare executie met een zwaard erger dan een aanval met drones die geen onderscheid maakt tussen strijders en burgers?
Tariq Ali in Verso blog (GB), 14 november 2015


'Boots on the ground' in Syrië
Westerse koloniale strategie heeft bijgedragen aan het uiteenvallen van het Midden-Oosten.
teleSUR (Venezuela), 13 november 2015


Gaan we de laatste dagen van Sisi in Egypte in?
De Egyptische president Abdel-Fatah al-Sisi staat onder steeds meer druk door meer dan een veelheid aan crisissen vanuit verschillende richtingen.
Middle East Eye (Internationaal), 12 november 2015


De Saudi's wankelen - en slepen mogelijk het Midden-Oosten mee in hun val
De belangrijkste Soennitische bondgenoot van Amerika laat zien hoe zelfs onmetelijke rijkdom niet opgewassen is tegen hoogmoed, grootheidswaan en ouderwetse dwaasheid.
Conn Hallinan in Foreign Policy in Focus (VS), 11 november 2015

23-11-2015