Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 5

1-2-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden
- Wat is er werkelijk aan de hand met de olie?
- Iran en de diplomatieke jackpot
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 

==============================
 

Vertaald bericht:


De Syrische burgeroorlog - gokt Turkije op een invasie?
De Syrische oorlog verkeert in een cruciaal stadium. Het afgelopen jaar hebben de Syrische Koerden en hun zeer effectieve strijdmacht, de YPG, de helft van de Syrische grens met Turkije overgenomen. De belangrijkste aanvoerlijn voor ISIS, via de grenspost bij Tal Abyad ten noorden van Raqqa, werd afgelopen juni door de YPG ingenomen. Ondersteund door zware bombardementen van de Amerikaanse luchtmacht zijn de Koerden in alle richtingen opgerukt en hebben ze het noorden van Syrië tussen de Tigris en de Eufraat afgegrendeld van Turkije. De YPG heeft nog maar een kleine 100 km te gaan, ten westen van Jarablus aan de Eufraat, om de aanvoerlijnen van ISIS en die van de overige gewapende oppositie via Azzaz naar Aleppo af te snijden. Turkije had gezegd dat zijn 'rode lijn' is dat de YPG de Eufraat niet mocht oversteken naar het westen, maar reageerde niet toen het Arabische front van de YPG, de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de dam bij Tishrin aan de Eufraat bezette en de basis van ISIS in Manbij bedreigde. De Syrische Koerden moeten nu beslissen of ze het aandurven om het strategische gebied ten noorden van Aleppo te bezetten en de verbinding te leggen met een Koerdische enclave bij Afrin.



Turkije zou hierop kunnen antwoorden door een fait accompli te accepteren en toe te geven dat het moeilijk zou zijn om zijn leger het noorden van Syrië in te sturen, aangezien de VS en Rusland zich hier fel tegen zouden verzetten. Maar als het alternatief mislukking en vernedering is, dan kan een dergelijke invasie precies datgene zijn wat Turkije zou doen.


Lees het hele stuk van Patrick Cockburn in The Independent (GB), 31 januari 2016
 

==============================
 

Onvertaalde berichten:


Een korte geschiedenis van Amerikaans verraad aan de Koerden
Soms fluistert de geschiedenis ons toe dat ze zichzelf herhaalt, en soms schreeuwt ze ons dat toe. Nu de VS opnieuw de bruikbaarheid van de Koerden heeft ontdekt, en de Koerden samenwerken met Amerika in de strijd tegen de Islamitische Staat, moet het geschreeuw van de geschiedenis in Koerdische oren wel ondraaglijk zijn.
ZNet (VS), 29 januari 2016


Vijf manieren waarop Poetin in Syrië gewonnen heeft, en waarom Europa hem nu omhelst
Nu Rusland tevoorschijn is gekomen als een belangrijke partij in de strijd tegen al-Qaida in Syrië en tegen Daesh (ISIS, ISIL), wordt het opnieuw toegelaten tot een Europa dat nog steeds nadreunt door de trauma's van twee grote aanslagen in Parijs.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 26 januari 2016


De bekende onbekende feiten van de Irak-oorlog
In september 2002, op het moment dat de regering-Bush zijn reclamecampagne voor een invasie in Irak vanwege aantijgingen van massavernietigingswapens aan het ontvouwen was, ontvingen de gezamenlijke Chefs van Staven een briefing over de schaarsheid van bewijzen voor die wapens. Maar dit rapport werd in de kast gezet en de oorlog ging door.
Ray McGovern in Consortiumnews.com (VS), 26 januari 2016


Heeft economie invloed verloren op buitenlandse politiek Turkije?
Recente acties van Turkije - zoals het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig in november - werpen de mogelijkheid op dat er een nieuwe wind is gaan waaien in de Turkse buitenlandse politiek. Een wind die niet zal aarzelen om te botsen met een belangrijke economische partner vanwege een grenskwestie die ook anders aangepakt had kunnen worden.
The Conversation (GB), 25 januari 2016


Wat is er werkelijk aan de hand met de olie?
Als er één prijs is van enige handelswaar die de groei of vertraging van onze economie bepaalt is het wel de prijs van ruwe olie. Er zijn op dit moment teveel dingen die niet kloppen als het gaat om de dramatische daling van de wereldmarktprijs van olie.
New Eastern Ootlook (Rusland), 24 januari 2016


Extreem, extremer, extreemst
Zoals algemeen bekend is Israël een "Joodse en democratische staat". Dit is zijn officiële aanduiding. Tja...
Uri Avnery in Gush Shalom (Isr.), 23 januari 2016


Iran en de diplomatieke jackpot
Het Midden-Oosten is op dit moment niet echt een plaats om vrolijk van te worden. Maar er schijnt nog ergens een zon achter de wolken: het akkoord over de kernenergie van Iran heeft effect, en goed ook.
Foreign Policy in Focus (VS), 20 januari 2016


Verjaardag 'Desert Storm' herinnert ons eraan dat zelfs gewonnen oorlogen problematisch zijn
Op 17 januari was het 25 jaar geleden dat 'Desert Storm' begon - de eerste Golfoorlog. Begonnen door George H.W. Bush tegen het Irak van Saddam Hussein om Koeweit te bevrijden, zodat de eerdere despoten van dat land het terug konden krijgen. De macht van Saddam was gebroken en hij was geen bedreiging meer voor de buurlanden. Maar zulke zelf begonnen oorlogen kunnen een lange staart krijgen van onbedoelde negatieve gevolgen - ook als ze gewonnen worden.
Antiwar.com (VS), 19 januari 2016


Het vergeten verhaal van samenwerking tussen Saudi-Arabië en Iran
Onze geheugens hebben de neiging om op zo korte termijn te werken dat we helemaal vergeten zijn dat het Soennitische Saudi-Arabië en het Sjiitische Iran eens een nauwe geopolitieke samenwerking kenden. En dat is niet eens zo lang geleden.
Toward Freedom (VS), 18 januari 2016


Britten en Saudi's schouder aan schouder in gruwelen in Jemen
De Britse samenwerking met Saudi-Arabië beperkt zich niet tot het besluit van de Britse regering om wapens te exporteren naar Saudi-Arabië ondanks toenemende bewijzen dat de Saudische strijdkrachten het internationaal recht schenden in Jemen. Het is ook gebleken dat Britse militaire adviseurs samenwerken met Saudi's die moeten bepalen waar er in Jemen gebombardeerd gaat worden.
Felicity Arbuthnot in Dissident voice (VS), 18 januari 2016


Dit ga je niet leuk vinden, maar hier is het antwoord op ISIS
Stel je voor dat je wakker geschud wordt en met spoed naar een strategie-overleg gehaald met de presidentskandidaat van je keuze. Daar krijg je te horen: "maak een plan voor me om iets aan ISIS te doen!" Wat zou je zeggen?
Peter Van Buren in TomDispatch (VS), 17 januari 2016


Gaat het Congres het Iran-akkoord tegenhouden?
Het kernenergie-akkoord met Iran is alweer een tijd geleden gesloten. Maar tegenstanders zijn nog steeds bezig om een toch al fragiel proces te ondermijnen.
The American Conservative (VS), 14 januari 2016

1-2-2016