Vredesduif met olijftak in snavel.

Antimilitarisme

25-7-2022 De oorlog in OekraÔne leidt ook in de Westerse wereld tot enorme verhogingen van de defensieuitgaven en hernieuwd geloof in militaire oplossingen. Bijna niemand ziet een andere oplossing. Ook in de jaren 50 vierde het vijanddenken hoogtij. Maar in de jaren 80 kwam Nederland met massale demonstraties in opstand tegen de militarisering en bewapening.

 

De anti militaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen het leger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo'n 75 jongeren verdwenen met hun weigering voor een jaar in de gevangenis.

Met een debat, film en expositie wordt met actievoerders van weleer teruggekeken op die turbulente tijd: Wat wilden Onkruit en de totaalweigeraars bereiken? Welke idealen hielden het vuur brandend? Weke actiemiddelen waren effectief? Hoe bepaalde die tijd de rest van hun leven? Wat is de brug naar het heden? Welk effect heeft de OekraÔne oorlog op de ideeŽn en idealen van toen?

Vergelijkbaar aan Onkruit toen is de groep Extinction Rebellion nu: net als de massale bewapening is ook de klimaatverandering een bedreiging voor het voortbestaan van de aarde. Ook de actiemiddelen zijn vergelijkbaar: compromisloze directe actie met een hoge persoonlijke opoffering.

Met een speciaal gemaakte film en portretten*, een tentoonstelling en een debatavond organiseert Onkruit vergaat niet een reeks activiteiten waarin de dilemma's van directe actie toen en nu - als antwoord op de grote bedreigingen van ons voortbestaan - aan de orde komen. De muziektheatervoorstelling op vrijdag 30 september verdient speciale aandacht!

De tentoonstelling vindt plaats van maandag 19 september t/m donderdag 29 september van 13.00 uur tot 17.00 uur (uitgezonderd zondag 25 september) in de Lutherse kerk Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79 6521AX Nijmegen.

De eerste debatavond onder leiding van moderator Cees Grimbergen vindt plaats op 23 september om 19.30 uur in de Thiemeloods Leemptstraat 34, 6512 EN Nijmegen. Met onder andere Prof. dr. Jacquelien van Stekelenburg hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nie wieder Krieg - een theatraal liederenconcert van Eric van Grootel, zang en Frank van Merwijk, piano vindt plaats op 30 september om 20.00 uur in de Lutherse kerk Nijmegen, Prins Hendrikstraat 79, 6521AX Nijmegen.

De tweede debatavond vindt plaats op een nader te bepalen datum in oktober in de Kargadoor te Utrecht. Aansluitend zal de tentoonstelling in de maand oktober getoond worden in De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht. Tel 030 - 231 037 info@kargadoor.nl

De film en de portretten zijn te zien op de tentoonstelling. De film wordt ook getoond op de debatavond.

* De film en de portretten zijn gemaakt door de onafhankelijke filmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas. Zie https://onkruitvergaatniet.nl

Bron: Onkruit vergaat niet