Vredesduif met olijftak in snavel.

Belasting onder protest

18-1-2013 Voor het Londense hoofdkantoor van de Britse Belastingdienst was op 17 januari een betoging van War Resisters' International. De WRI kwam, onder protest, het geld brengen dat ze jarenlang hadden ingehouden op hun belastingafdracht. Ze wilden niet meebetalen aan de Britse militaire politiek.

 

Sinds 2007 hield de WRI een deel in van de belasting die ze over de salarissen van de medewerkers moesten afdragen. Dit als protest tegen de hoge militaire uitgaven, de Britse betrokkenheid bij misdadige programma's zoals het vermoorden van verdachten, de onderbouwing van militaire interventies met valse bewijzen, de ontwikkeling en vervaardiging van massa-vernietigingswapens en het inzetten van drones voor moord op afstand.

 

WRI-voorzitter Howard Clark zei: "In tijd van crisis zijn de meeste mensen tegen het ontgaan van belasting en willen de publieke bestedingen op peil houden om zo aan sociale noden tegemoet te komen. Wij ook. We hebben geen belastingen ontgaan, maar hebben openlijk een deel ingehouden als openbaar protest tegen de leugens en de minachting van internationale normen die de regering toont bij haar deelname aan militaire interventies."

 

"Als pacifisten geloven wij dat oorlog een misdaad tegen de mensheid is en we zijn vastbesloten om op geen enkele wijze oorlog te ondersteunen. We kunnen er niet in berusten dat 10% van van ons belastinggeld naar oorlogsvoorbereiding gaat."

 

De Belastingdienst had angekondigd op 19 januari deurwaarders te zenden om in de Londense kantoren van de WRI computers, printers en andere apparatuur in beslag te nemen. Om te voorkomen dat daardoor het werk van de WRI stil zou vallen, werd besloten het geld alsnog te betalen maar wel vergezeld van een luid en duidelijk protest.

Bron: WRI, 17-1-2013