Vredesduif met olijftak in snavel.

Maikel Nabil Sanad veroordeeld

16-12-2011 Een Egyptische militaire rechtbank heeft blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad (26) tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn niet aflatende kritiek op het Egyptische leger. Hij was al sinds 23 augustus in hongerstaking tegen een eerdere veroordeling.

 

Vrienden, familieleden en sympathisanten van de blogger vreesden voor zijn leven omdat hij zijn hongerstaking bleef voortzetten uit protest tegen zijn gevangenschap. In april dit jaar had een militaire rechtbank hem al veroordeeld tot drie jaar cel, maar zijn advocaten gingen tegen dit bijzonder strenge vonnis in beroep.

Maikel Nabil had de regerende militairen van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die sinds de val van president Hosni Moebarak op 11 februari de macht in Egypte in handen hebben, zwaar aangepakt op zijn blog en actief campagne gevoerd tegen de verplichte legerdienst.

Nabil had met talloze documenten aangetoond dat het leger op grote schaal geweld heeft gebruikt tegen vreedzame demonstranten op en rond het Tahrirplein in Ca´ro tijdens de volksprotesten van januari en februari. Hij beweerde ook dat het beroemde Egyptisch Museum in Ca´ro, dat aan het Tahrirplein ligt, werd gebruikt als een illegale detentieplaats waar burgers werden gemarteld, gedetineerde vrouwen werden verkracht en vele vrouwelijke demonstranten gedwongen werden om maagdelijkheidstests te ondergaan.

Volgens mensenrechtenactivisten is het overduidelijk dat Nabil werd veroordeeld om een voorbeeld te stellen, net op een ogenblik dat Egypte via het lopende verkiezingsproces zich opmaakt om naar een meer democratische samenleving te evolueren. Andere burgers die rond dezelfde tijd voor een militaire rechtbank werden veroordeeld, zijn ondertussen al vrijgelaten. Hij werd schuldig bevonden aan "het beledigen van de leger" en het publiceren van "valse berichten met de bedoeling de bevolking tegen het leger op te zetten".

Amnesty International heeft Nabil erkend als gewetensgevangene en eist zijn onmiddellijke vrijlating. Amnesty International verzet zich in het algemeen tegen de berechting van burgers door militaire rechtbanken. De organisatie beschouwt deze vonnissen als oneerlijk. Ze schenden het recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige gerechtelijke instantie.

Hoewel de zaak-Nabil het eerste geval was van een blogger die wordt aangeklaagd voor zijn blogs na de omverwerping van Moebarak, is hij is nu niet meer de enige. De bekende activist en blogger Alaa Abd El Fattah werd gearresteerd op 30 oktober, in afwachting van een onderzoek naar zijn zaak.

Hij werd gearresteerd omdat hij in het openbaar kritiek uitte op het optreden van het leger in de nacht van 9 oktober, wanneer ten minste 27 mensen werden gedood tijdens een protestmars van Koptische christenen in het centrum van Ca´ro.

Net als veel andere activisten beschuldigde Abd El Fattah het leger van directe betrokkenheid bij het bloedvergieten, een aanklacht die ondersteund wordt door uitgebreide getuigenissen en videobeelden.+

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be