Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽlische dienstweigeraar

25-8-2008 De 18-jarige IsraŽlische dienstweigeraar Udi Nir ging op 21-8-2008 voor 21 dagen de gevangenis in. In een brief aan de minister van defensie legde hij zijn beweegredenen uit.

 

Udi Nir is ťťn van de ondertekenaar van de 'Shiministim letter 2008'. In deze brief schreven leerlingen van de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs aan de IsraŽlische premier dat zij weigeren in het leger te dienen omdat ze niet de uitvoerders willen zijn van de IsraŽlische politiek van apartheid, onderdrukking en moorden in de bezette gebieden.
Udi is de eerste ondertekenaar die in de gevangenis belandt. Naar verwachting zullen de anderen spoedig volgen.

In een brief aan de minister van defensie voegde Udi een persoonlijke verklaring toe:
'Ik zal niet samenwerken met een systeem dat zoveel illegale, lage en afschuwelijke dingen doet; ik zal er niet mee samenwerken als strijder en ook niet als kantoorklerk. De beul en degene die de galg maakt zijn evenzeer verantwoordelijk.
Mijn persoonlijk moreel verantwoordelijkheidsgevoel gaat dieper en is breder dan mijn politieke inzichten en de kijk die ik heb op de herhaalde fouten van de IsraŽliŽrs, of de evenzeer schadelijke fouten van de Palestijnen. Deze verantwoordelijkheid draag ik omdat ik een mens ben en het te maken heeft met mijn relatie met elk ander menselijk wezen. Ik weiger daarom deel te nemen aan immorele gewelddadige acties, of ze nu bevolen zijn of niet.'+

Bron: WRI, 21-8-2008