Vredesduif met olijftak in snavel.

Brei mee tegen kernwapens

21-3-2014 Eind januari berichtte VredesNieuws al over de Britse campagne Wool Against Weapons, die op 9 augustus a.s. 2 kernwapenfabrieken met een gebreide sjaal wil verbinden. Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven sluiten daar nu bij aan met een oproep om in Nederland mee te breien!

 

Wol Tegen Wapens is het motto waaronder Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en Vredesburo Eindhoven aansluiten bij de Britse campagne Wool Against Weapons: een oproep om ook in Nederland mee te breien aan een elf kilometer lange vredessjaal, die op 9 augustus 2014 de kernwapenfabrieken in Aldermaston en Burghfield (graafschap Berkshire) met elkaar zal verbinden. Dit felroze protest is onderdeel van een brede campagne tegen modernisering van het Britse atoomwapenprogramma Trident.

 

Met de campagne Wol Tegen Wapens wordt ook de nadruk gelegd op de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland, op vliegbasis Volkel (NB).

 

Wool Against Weapons is een initiatief van Atomic Weapons Eradication (Action AWE) met steun van Trident Ploughshares en de Campaign for Nuclear Disarmament (CND). In tal van Britse steden en dorpen zijn mensen en groepen aan het breien geslagen om een concrete bijdrage aan de roze vredessjaal te leveren. Maar ook elders op de wereld kun je meedoen.

 

Omslag en Vredesburo Eindhoven zetten zich al decennialang - samen met heel veel andere mensen en groepen - in om alle kernwapens de wereld uit te krijgen. Daarom roepen ze nu iedereen in Nederland op om ook een steekje bij te dragen aan het felroze protest.

 

De 11 km lange vredessjaal wordt samengesteld uit afzonderlijke lappen van elk 60 x 100 cm die op allerlei mogelijke manieren kunnen worden vormgegeven. De hoofdkleur is felroze, in combinatie met andere kleuren. Meedoen kan op veel manieren: door individueel of samen met anderen een of meer delen van de sjaal te breien of te haken; groepen of groepjes te vormen om samen te werken, de oproep te helpen verspreiden, en/of de actie te steunen door het beschikbaar stellen van (roze) wol en andere breigarens. Het staat iedereen volstrekt vrij om een eigen aanpak en vorm te kiezen.

 

In Nederland komen verschillende inleverpunten. De actie start weliswaar in Eindhoven, maar zal zich snel over heel Nederland uitspreiden. Op de website komt een overzicht van informatie- en inleverpunten. Alle lappen die op uiterlijk 14 juli in Eindhoven zijn ingeleverd, worden als een collectief pakket naar Wol Against Weapons gestuurd en worden daar verwerkt in de Vredessjaal.

 

De Britse actie wordt uitgevoerd op 9 augustus - Nagasakidag. Op deze dag wordt wereldwijd de Amerikaanse atoombomaanval op Nagasaki (Japan, 1945) herdacht.

 

Na afloop van de actie worden de delen van de sjaal weer uit elkaar gehaald en verwerkt tot dekens voor opvanghuizen, vluchtelingenkampen etc.

 

Omslag en het Vredesburo ondersteunen deze actie mede, omdat ook op de Nederlandse vliegbasis Volkel (NB) Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen als onderdeel van de Nederlandse NAVO-taak. Ook deze kernwapens zullen worden gemoderniseerd om ze gereed te maken voor gebruik door de nieuwe JSF's. Het bezit, dreigen met en het feitelijk gebruik van kernwapens is verboden volgens het Internationale Humanitair Recht.

 

Website van Wol Tegen Wapens

 

De eerste delen van de vredessjaal zijn al klaar

21-3-2014