Vredesduif met olijftak in snavel.

Activiste voor Duitse rechter

3-12-2020 Op 7 december verschijnt Margriet Bos voor de rechter in Cochem a/d Mosel in Duitsland. Daar zal ze toelichten waarom zij meedeed aan vredesacties op 10 juli 2019 op de Duitse vliegbasis Büchel, waar Amerikaanse thermonucleaire kernbommen liggen. Het Openbaar Ministerie heeft een flinke boete tegen haar geëist.

 

Margriet en Susan Crane op basis

Op 10 juli 2019 had Margriet Bos 's ochtends een Platzverweis gekregen tijdens een actie bij de hoofdpoort van de vliegbasis. Enkele uren later betrad Bos met drie Amerikaanse medestanders de vliegbasis om de startbaan te blokkeren en het oefenen in het afwerpen van kernbommen te onderbreken en te pleiten tegen de komst van nieuwe kernbommen naar Europa (https://noelhuis.nl/wp-content/uploads/2020/07/Geen-nieuwe-kernbommen-voor-Volkel.pdf). Het in de wind slaan van het Platzverweis zou het OM tijdens de zitting net als haar recidive als verzwarende omstandigheden kunnen aanrekenen. Want op 10 juni 2020 werd Bos ook al veroordeeld tot 30 Tagessätze (inkomensafhankelijke boete) wegens haar protest op deze vliegbasis in 2018. Zij verklaarde toen o.a. voor de rechter:

 

"Deze massavernietigingswapens zijn te groot voor ons mensen. Ze passen ons niet. We kunnen de desastreuze gevolgen niet overzien. Niemand van ons, ook wereldleiders die er op het moment de macht over hebben niet. Ze zijn onmenselijk, onhanteerbaar, immoreel en illegaal, volgens menselijk en goddelijk recht".

 

Op 7 december 2020 is ook de 78-jarige US Air Force 'Veteran for Peace' Dennis DuVall voor dezelfde rechter gedaagd. Er kwamen dit jaar al 39 vredesactivisten voor de rechter in Cochem en Koblenz en op 9, 16 en 21 december zijn er ook processen wegens vredesacties tegen de komst van nieuwe kernwapens en voor een kernwapenvrije wereld: no new nukes!

 

Mocht u met Margriet Bos willen spreken, dan kunt u haar bereiken via: catholicworkeramsterdam@gmail.com

Bron: Jeannette Noëlhuis