Vredesduif met olijftak in snavel.

Christenen in Syrië

24-10-2019 Nadat het Turkse leger vorige week de stad Tal Abyad in het noorden van Syrië innam, blijken huizen van christelijke families door het Levant Front in beslag genomen. Dat zeggen lokale bronnen tegenover Kerk in Nood. Het Nederlandse Openbaar Ministerie bestempelde Levant Front vorig jaar nog als een terroristische organisatie is, hoewel de Nederlandse regering het eerder steunde.

 

De onteigening past in een patroon van christenvervolging waarover Kerk in Nood deze week bericht. In het rapport Vervolgd en vergeten? over christenen die worden onderdrukt vanwege hun geloof, presenteert Kerk in Nood de bevindingen van zijn voortdurende onderzoek naar patronen van haat en discriminatie. Deze laatste editie bestrijkt de periode van juli 2017 tot juli 2019 en richt zich op de belangrijkste ontwikkelingen in 12 landen waar het lijden van christenen bijzonder ernstig is.

 

Verdwijning Christendom uit Midden-Oosten

 

In het Midden-Oosten is de schaal waarop christenen geweld ervaren sinds de militaire nederlaag van Islamitische Staat (IS) kleiner geworden. Wel er zijn aanwijzingen dat de terugtrekkende islamisten een erfenis hebben achtergelaten van vijandigheid tegenover christenen die nog steeds wordt aangewakkerd door ondergronds opererende militanten. Kerk in Nood waarschuwt dan ook dat het christendom verdwijnt uit plaatsen in de regio. Zo waren er vóór 2003 bijna 1,5 miljoen christenen in Irak en in 2019 hooguit 150.000, een daling van negentig procent binnen één generatie. In Syrië is het aantal christenen met tweederde gedaald sinds het conflict in 2011 begon.

 

Het rapport waarschuwt dat de Kerk in de regio zou kunnen verdwijnen als radicale islamisten de kwetsbare gemeenschappen opnieuw aanvallen. Berichten over de recente ontsnapping van jihadisten uit een gevangenis in het noordoosten van Syrië benadrukken de ernst van deze dreiging. "Alleen als de veiligheid kan worden gegarandeerd, kan het christendom in Nineveh en Erbil overleven", aldus het rapport over de twee regio's in Irak waar christenen na hun vlucht voor IS een nieuw bestaan hebben opgebouwd.

 

Het volledige rapport

Bron: Kerk in Nood