Vredesduif met olijftak in snavel.

Minder geld naar clusterbommen

3-12-2018 Tien jaar na de aanname van het wereldwijde verdrag dat clustermunitie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelijke impact op het beperken van investeringen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport 'Worldwide Investments in Cluster Munitions', dat vandaag wordt gepubliceerd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie.

 

Er staat vooral veel goed nieuws in het rapport. Het onderzoek vond 9 miljard dollar aan investeringen in 7 clustermunitieproducenten. De vorige update van het rapport, uit 2017, vond nog 31 miljard dollar aan investeringen. Deze enorme daling komt voornamelijk door het feit dat 2 grote Amerikaanse wapenbedrijven de productie en levering van clustermunitie hebben beŽindigd. Dit is een belangrijke positieve ontwikkeling, vooral voor de VS, dat zich na 10 jaar nog altijd niet heeft aangesloten bij het internationale verdrag dat clustermunitie verbiedt.

"Steeds meer staten begrijpen dat investeren in clustermunitie bijdraagt aan productie van die wapens. In een tijd waarin clustermunitie weer wordt gebruikt, onder andere in de conflicten in SyriŽ en Jemen, is het belangrijker dan ooit om investeringen in deze internationaal verboden wapens te beŽindigen," aldus Michel Uiterwaal, projectleider clustermunitie bij PAX en mede-auteur van het rapport.

Zorgen over aanhouden productie
Toch blijft productie van clustermunitie een probleem, wat blijkt uit het feit dat 3 van de 7 producenten in het rapport nieuwe toevoegingen aan de producentenlijst zijn. "De spectaculaire daling in investeringen vergeleken met het vorige rapport laat zien dat financiŽle instellingen wereldwijd niet meer betrokken willen zijn bij de productie van clustermunitie, maar we moeten niet vergeten dat er ook nog steeds nieuwe producenten bijkomen en dat er nog altijd financiŽle instellingen zijn die wel investeren in deze verschrikkelijke industrie," zei Hector Guerra, directeur van de Cluster Munitie Coalitie.

PAX-desinvesteringscampagne blijkt effectief
Sinds 2009, toen PAX dit onderzoek voor het eerst publiceerde, is er veel veranderd. Het is normaal geworden voor financiŽle instellingen om clustermunitieproducenten uit te sluiten van investering, omdat investeren in zo'n bedrijf bijdraagt aan de productie van verboden en inhumane wapens.

Het vandaag uitgebrachte rapport laat goede voorbeelden zien van 110 financiŽle instellingen van over de hele wereld, waaronder 19 uit Nederland, die beleid hebben om niet te investeren in producenten van clustermunitie. Deze flinke toename van 22 ten opzichte het vorige rapport laat zien hoe wijdverspreid de afwijzing van clustermunitieproducenten in de financiŽle sector is geworden.

Grote impact
Dat dit grote impact kan hebben op producenten, blijkt uit het feit dat sinds 2009 5 bedrijven hebben verklaard dat ze de productie van clustermunitie zouden stoppen. Onlangs zijn de Amerikaanse bedrijven Orbital ATK en Textron gestopt met de productie en levering van clustermunitie. Eťn van hen, Orbital ATK noemde expliciet de druk van de financiŽle sector, vooral in Europa.

Ook een groeiende groep staten neemt hun verantwoordelijkheid. Uit het PAX-rapport blijkt dat 46 landen hebben verklaard dat investeringen in clustermunitie verboden zijn onder het Clustermuntieverdrag of nationale wetgeving hebben aangenomen die deze investeringen verbiedt, een toename van 8 ten opzichte van het vorige rapport.

Verbod
Clustermunitie is sinds 2008 wereldwijd verboden door de Conventie over Clustermunitie. Dit verdrag verbiedt onder andere de productie, ontwikkeling en het gebruik van clustermunitie vanwege hun inhumane effecten, vooral op burgers. Inmiddels zijn 120 landen lid geworden van het verdrag.

Complete rapport

Bron: PAX